Dünya

Trump'ın gizli dosyalar davasının düşürülmesi talebi reddedildi

15 Mart 2024 08:37

T24 Dış Haberler

Tekrar Cumhuriyetçi Parti başkan adayı olmaya hak kazanan Donald Trump'ın gizli belgeleri Beyaz Saray'dan çıkardığı gerekçesiyle yargılandığı davanın düşürülmesi talebi reddetti. Avukatların "yasanın çok muğlak olduğu" talebini değerlendiren federal hakim, "Bu kararı jürinin verebileceğini" ifade etti.

ABD Bölge Savcısı Aileen Cannon; Fort Pierce, Florida'da perşembe gün boyu süren duruşmadan sonra kaleme aldığı iki sayfalık kararda, Trump'ın avukatlarının itirazını reddetti. Duruşma boyunca Cannon, Trump'ın itirazları hakkında çekincelerini dile getirdi.

Trump, davaya itirazını casusluk yasasının "anayasaya aykırı derecede muğlak" ve bir eski başkanın ne kadar ceza alabileceğine dair yeterince bilgi içermediği tezine dayandırmıştı. 

Trump'ın bir başka savunması da Başkanlık Kayıtları Yasası'na göre kendisinin bir eski başkan olarak gizli dosyaları kişisel kayıtlara çevirebildiği iddiasıydı. Eski Başkan, bu sebeple gizli dosyaları Mar-a-Lago'ya götürmesi sebebiyle yargılanamayacağını ifade etti. 

Cannon, duruşmanın sonunda direkt karar açıklamasa da, iki saat kadar sonra itirazın reddedildiğini bildirdi. Cannon, yasanın muğlak olup olmadığına karar verecek makamın yargı sürecinde görev yapacak jüri olduğunu belirtti. 

Cannon gizli belgelerin devlet malı kabul edildiğini ve bu sebeple Trump'ın Başkanlık Kayıtları Yasası ile ilgili itirazını da "anlamakta zorlandığını" ifade etti.