Dünya

Trump'ın ABD'nin kötü şöhretli bölge cezaevlerinden birinde kayıt altına alınması planlanıyor

16 Ağustos 2023 11:23

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Donald Trump, önümüzdeki günlerde Georgia eyaletinde polise teslim olacak. Trump'ın yerel ceza sisteminin tufanında sadece birkaç saat geçirmesi bekleniyor, ancak birçok diğer sanık bu kadar şanslı olmayabiliyor. 

Yetkililer, Trump ve davadaki 18 sanığın Fulton Bölge Cezaevi'nde kayıt altına alınmasını planlandığını bildirdi. Cezaevi, ABD'de hijyen koşulları nedeniyle sıkça gündeme geliyor. 

Trump, 25 Ağustos'a kadar 2020 seçim sonuçlarını tersine çevirme girişimleri ile ilgili suçlamalar nedeniyle polise teslim olmak zorunda. Şerif Pat Labat, Trump'ın gözaltı sürecinde "diğer mahkumlar nasıl muamele görüyorsa öyle muamele göreceğini" ifade ediyor. Ancak uzmanlar güvenlik zaafiyetleriyle tanınan cezaevinde hakim karşısına çıkmak için aylarca, hatta yıllarca bekleyen insanlar olduğunu dikkat çekiyor. 

BBC'nin aktardığına göre ABD Sivil Özgürlükler Birliği, 117 mahkumun resmi suçlama için Fulton Bölge Cezaevi'nde 1 yıldan uzun süre beklediğini tespit etti. 12 kişi ise 2 yıl aynı nedenle bekledi 

Giderek kötüleşen koşullar

1985 yılında bin 300 mahkum için inşa edilen Fulton Bölge Cezaevi, son yıllarda 3 bin kadar mahkum bulundu

Güney İnsan Hakları merkezi, cezaevinin nizami hijyen koşullarını sağlamadığını ve bunun bit salgınlarına sebep olduğunu ifade etti. Araştırmada birçok mahkumun gıda ihtiyaçlarını da karşılayamadığı ve bazılarının tükenme sendromu yaşadığı belirtildi. 

Geçen hafta 34 yaşındaki bir mahkum hayatını kaybetti. 

Fulton Bölgesi Şerif'in Ofisi de cezaevinde şartların "giderek kötüleştiğini" kabul etti ve 1.7 milyar dolara yeni bir cezaevi yapılması için çağrıda bulundu. 

Trump daha önce kayıt için gözaltına alındığında kelepçelenmemiş, gözaltı fotoğrafı çekilmemiş ve diğer mahkumlardan ayrı tutulmuştu.