Dünya

Trump hakkında yeni kitaptan: "Belgeleri tuvalete atıyor; etnik azınlık personeli 'garson' sanıyordu"

Haberman, kitap için Trump da dahil olmak üzere 200’den fazla kaynakla görüştü

04 Ekim 2022 11:08

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında gazeteci Maggie Haberman'in hazırladığı kitap çıktı. İş insanlığından başkanlığa Trump'ın yolculuğunu ele alan kitapta Beyaz Saray'daki günlerinde Trump'ın belgeleri tuvalete atmasından etnik azınlık personeli 'garson' sanmasına kadar daha önce bilinmeyen çeşitli detaylara yer verildi.

The New York Times’tan gazeteci Maggie Haberman’in “Confidence Man” isimli kitabı, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın bir iş insanından ABD Başkanı’na geçirdiği süreci ele alıyor. Haberman, kitap için Trump da dahil olmak üzere 200’den fazla kaynakla görüştü.

Eski ABD Başkanı, kitapla ilgili yaptığı açıklamada "sıfır doğrulamayla uydurma hikâyelerin" yer aldığını söyledi.

BBC, kitaptan öne çıkan sekiz bilgiyi derledi:

1- Trump, Ivanka ve Jared Kushner’ı kovmak istedi

Kitaba göre, eski ABD Başkanı Donald Trump, personeliyle yaptığı bir görüşmede ikisi de Beyaz Saray’da danışman olarak görev yapan kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner’ın pozisyonlarından ayrıldığına dair bir tweet atmaya çalıştı. Trump’ın ekibi tarafından durdurulduğu belirtildi. 

Eski ABD Başkanı Trump, kitaptaki bu iddiayla ilgili “Tamamen kurgu, aklımdan bile geçmedi” dedi.

2- Trump, Meksika’daki uyuşturucu laboratuvarlarını bombalamayı düşündü

Kitaba göre, Trump birkaç defa Meksika’daki uyuşturucu laboratuvarlarını bombalamayı öne sürdü. Trump’ın bu teklifinin eski ABD Savunma Bakanı Mark Esper’i “dehşete düşürdüğü” belirtildi.

3-Trump, Covid’den ölmekten korkuyordu

Kitaba göre Trump, 2020’nin ekim ayında Covid-19’a yakalandığında durumunun kötüye gitmeye başlamasıyla ölmekten korktu. Öte yandan Trump salgının başında virüsü hafife alan, çevresindeki personelden maskelerini çıkarmalarını isteyen tavırlarıyla tepki çekiyordu.

4- Britanya Başbakanı’yla görüşürken ülkedeki mülkünden bahsetti

Eski ABD Başkanı Trump’ın dünya liderleriyle görüşmelerine yer verilen kitapta Trump’ın eski Britanya Başbakanı Theresa May ile görüşmesinde, Kuzey İrlanda’daki mülkünün yakınında planlanan bir rüzgar enerjisi projesinin nasıl engellenebileceği konusunu açtığı belirtildi.

5- Avukatından 2020 seçim sonucunu değiştirmek için “ne gerekiyorsa yapmasını” istedi

Trump’ın 2020 seçimini Joe Biden’a kaybettiğinin belli olmasıyla eski New York Belediye Başkanı ve kişisel avukatı Rudy Giuliani’yi aradığı belirtildi.

Trump’ın Giuiliani’ye şunları söylediği iddia edildi: “Tamam Rudy, yetki sende. Çıldır, ne istiyorsan yap. Umrumda değil.”

Trump’ın diğer avukatlarının seçim sonuçlarını değiştirme konusunda taleplerini yerine getirmediğini söyleyen Trump, “Avukatlarım korkunç” dedi.

6- Vergi iadesi bahanesini uçaktayken uydurdu

Daha önce New York Times’ın hazırladığı bir haberde yıllarca vergi ödemediği ortaya çıkan eski ABD Başkanı Donald Trump’a 2016 seçim kampanyası sırasında uçaktayken ekibi tarafından vergi iadelerini açıklama yönünde talepte bulundu. Trump’ın “Biliyorsunuz vergilerim denetimde. Bana her zaman denetim yapılıyor. ‘Denetim bitince açıklayacağım’ diyebilirim, denetimde olmadığım zaman olmayacak” dediği iddia edildi.

Trump'ın şirketlerinin zararının karından daha fazla olduğu gerekçesiyle 10 yıl boyunca hiç vergi ödemediği iddia edilen haberde, 2016 ve 2017 yıllarında ise sadece 750'şer dolar vergi ödediği belirtilmişti.

7- Belgeleri tuvalete atıyordu

Trump’ın görev başında olduğu dönem Beyaz Saray personelinin sürekli olarak tuvaletin belgelerle tıkandığını farkettiği, Trump’ın belgeleri tuvalete attığı iddia edildi. 

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın önemli Beyaz Saray belgelerini görev sonrası da teslim etmediği, Florida’da bulunan mülkünde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Trump’ın evine düzenlenen FBI baskınında Beyaz Saray belgelerine ulaşılmıştı.

8- Etnik azınlık personeli garson sanıyordu

2017’de ABD Başkanı olarak yemin etmesinin ardından Trump’ın Demokrat Partili personelden oluşan, çeşitli ırklardan insanların bulun düğünü bir gruba dönerek “kanepe servisi” istediği iddia edildi. Trump’ın gruptakileri garson sandığı belirtildi. Personel, yaşadıklarını Senatör Chuck Schumer ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye anlattı.