Dünya Basınında Bugün

Trump hâkim karşısında, İtalya'da Berlusconi mirası, Rusya'dan Odesa'ya saldırı | Dünya Basınında Bugün

14 Haziran 2023 10:19

T24 Dış Haberler

ABD'nin gündeminde devlete ait gizli belgeleri kendi konutunda tutmak ve geri alınmasını engellemekle suçlanan eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Miami'deki duruşması yer aldı. Trump, kendisine yöneltilen 37 suçlamada suçsuz olduğunu öne sürdü. Britanya'nın gündeminde ise Nottingham'da meydana gelen saldırı vardı. Rusya'nın Odesa'ya saldırısında ise üç kişi hayatını kaybetti.

14 Haziran 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

New York Times | Miami'de tarihi an: Trump suçlamaları kabul etmedi 
The Washington Post | Trump suçlamaları kabul etmedi

Devlete ait gizli belgeleri kendi şahsi konutunda tutmak ve yetkililerin belgeleri geri almasını engellemeye çalışmakla suçlanan eski ABD Başkanı Donald Trump, bugün Miami'de hâkim karşısına çıktı. Trump, kendisine yöneltilen 37 suçlama karşısında suçsuz olduğunu öne sürdü.

New York Times, dava sürecinin aylar süreceğine; bu sebeple Trump'ın başkanlık kampanyası sırasında da devam edeceğine dikkat çekti. 

The Washington Post, davayı "Trump'ın kişisel özgürlüğüne ve siyasi geleceğine yönelik en büyük tehdit" olarak nitelendirdi. 

Miami'deki mahkeme salonunun çevresinde hem Trump destekçileri hem de karşıtları toplandı. şehirde yoğun güvenlik önlemleri alındı. 

Trump, hakim karşısına çıktıktan sonra New Jersey'deki golf otelinde açıklamalarda bulundu. Bağışçılar ve destekçileri, çarşamba günü itibariyle 77 yaşına giren Trump'ı "Doğum günün kutlu olsun" tezahüratlarıyla karşıladı. Eski Başkan söze, "Biraz önce suçlandım" diye girdi.

Trump, 2024'te Başkan seçilirse, "ABD tarihinin en yozlaşmış Başkanı Biden'ın peşine düşmesi için gerçek bir özel yetkili savcı atayacağım" diyen Trump, "Derin devleti tamamen yok edeceğim" diye konuştu.


The Guardian | Nottingham’da ikisi öğrenci, üç kişi öldürüldü

İngiltere'nin Nottingham kentinde ikisi öğrenci üç kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak 31 yaşındaki bir erkek gözaltına alındı.  Sabaha karşı şehir merkezinde cesetleri bulunan kişilerden ikisinin Nottingham Üniversitesi öğrencileri olduğu açıklandı. Daha sonra başka bir sokakta 50'li yaşlarında bir kişinin daha cesedi bulundu. Kurbanların bıçaklanarak öldürüldüğü açıklandı. Daha sonra polis, bir minibüsün üç kişiyi ezmeye çalıştığını ve biri ağır, üç yaralının hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Şüpheli, çalıntı olduğu belirtilen minibüsün içinde şok tabancası ile etkisiz hale getirilerek gözaltına alındı. Cinayetler nedeniyle gün boyunca şehir merkezi ve kent genelinde çok sayıda yol trafiğe kapatıldı. Otobüs ve metro seferleri durduruldu.


Le Monde | İtalya, Berlusconi’li yılların mirasıyla karşı karşıya

İtalya'da kronik lösemi teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybeden eski başbakan ve Forza Italia (FI) partisi lideri Silvio Berlusconi için ulusal yas ilan edilmesi tartışma konusu oldu. Yaşamı boyunca gerek siyasi rakipleriyle girdiği polemikler gerekse açıklamalarıyla gündem olan Berlusconi, bu kez de ölümünün ardından yas ilan edilmesi sebebiyle tartışmaların odağında. 

Berlusconi'nin bir dönem siyasi rakiplerinden olan Demokratik Parti'nin (PD) eski başkanlarından Rosy Bindi, "Bir inanan olarak huzur içinde yatmasını dilerim ancak tek başına olmamakla beraber bugün ülkenin yaşadığı pek çok sorundan o sorumludur. Devlet töreni olması doğru ancak onun gibi ülkeyi bölen biri için ulusal yas ilan etmek uygun bir seçim değil." ifadelerini kullandı.


Moscow Times | Yetkililer: Odesa'daki füze saldırısında 3 kişi öldürüldü


Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın çarşamba sabah saatlerinde Odesa kentine yaptığı saldırıda 3 kişinin öldüğünü ve 13 kişinin yaralandığını açıkladı.Ukrayna ordusunun güney komutası, Rusya'nın şehre Karadeniz'den dört Kalibr füzesi ateşlediğini söyledi. Saldırıda bir giyim zincirinin deposunun vurulduğu belirtildi. Enkazın altında kalanlar olabileceği düşünülüyor.