Dünya

Trump: 6 Ocak Kongre saldırısından eski Başkan Yardımcısı Pence sorumludur

14 Mart 2023 10:40

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak 2021'de meydana gelen Kongre baskınından eski Başkan Yardımcısı Mike Pence'in sorumlu olduğunu iddia etti. 

2024 Cumhuriyetçi Parti ön seçimleri kampanya süreci organizasyonu için Iowa'ya giderken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Pence'in "Tarih, 6 Ocak saldırısından Trump'ı sorumlu tutacak" sözlerine yanıt verdi.

Trump, 4 yıl beraber çalıştığı Pence için, "Eğer oyları yasa yapıcılara geri gönderseydi 6 Ocak'ta bir problem yaşamazlardı. O yüzden birçok açıdan 6 Ocak için Pence'i sorumlu tutabilirsiniz" dedi. 

Trump, bu sözlerle Pence'ten oy sayımı süresince yaptığı talebe gönderme yapmış oldu. ABD'de başkan yardımcısı aynı zamanda Senato'nun yardımcısı olduğu için Trump, Pence'ten 2020 seçimlerinde sonuçların yakın olduğu eyaletlerde sonuçları tescillememesini istemişti. Trump'a göre Pence, bu talebi reddederek Joe Biden'ın başkanlığının tescillenmesinin önünü açtı. Uzmanlar, başkan yardımcısının böyle bir yetkisi olmadığını savunuyor.

"Eğer Pennsylvania, Georgia, Arizona'daki seçim sonuçlarını geri gönderse eminim ki sonuçlar farklı olurdu" diyen Trump, "6 Ocak dediğimiz şey de yaşanmazdı" ifadelerini kullandı.

6 Ocak 2021'de binlerce Trump destekçisi ABD Kongresi'ne saldırmıştı. Olaylarla bağlantılı olarak toplamda 9 kişi hayatını kaybetti. Bazı saldırganlar, Mike Pence'in öldürülmesini istemişti.