Dünya

Tokalaşmayı reddeden kişiye vatandaşlık verilmedi

Belediye Başkanı Thomas Andresen, yaptığı eleştiride "Bana Nazizm dönemini hatırlatıyor" demişti

27 Şubat 2020 11:38

Kopenhag Belediye Sarayı'nda Danimarka vatandaşlığı hakkı kazananlar için düzenlenen tokalaşma töreninde bir kişi tokalaşmayı reddettiği için Danimarka vatandaşlığı belgesini alamadı.

Jyllands-Posten Policy adlı Danimarka gazetesinin haberine göre, bahsi geçen kişinin erkek olduğunu ve prensip olarak tokalaşmayı reddettiğini bildirdi. İsmi açıklanmayan kişinin ikna edilmesi için çaba harcandığını ancak söz konusu kişinin tokalaşmadan ve vatandaşlık belgesini alamadan salondan ayrıldığı bildirildi.

Tokalaşmayı reddeden kişi, iki yıl içinde fikrini değiştirerek Danimarka vatandaşlığı için zorunlu tokalaşma töreninde yetkililerle tokalaşırsa vatandaşlık belgesini alabilecek.

Yasa 2018'de yürürlüğe girdi

Danimarka Parlamentosu, 2018 yılının son günlerinde, ülke vatandaşı olabilmek için "tokalaşmayı" zorunlu kılan yasal düzenlemeyi kabul etmişti.

Yasanın kabul edilmesinin ardından, dönemin Danimarka Göç ve Uyum Bakanı İnger Stöjberg tarafından, vatandaşlığa geçmeye hak kazananlar için geçen yıl ocak ayında basının önünde "tokalaşma töreni" düzenlenmişti.

Aabenraa Belediye Başkanı Thomas Andresen, tokalaşma törenlerini yönelik yaptığı eleştiride "Bana Nazizm dönemini hatırlatıyor." şeklinde açıklamada bulunmuştu.