Gündem

TOGG'un Gemlik tesisi bugün Erdoğan tarafından açılıyor

İşte fabrikaya ilişkin detaylar ve otomobillerin açıklanan renkleri

29 Ekim 2022 07:09

Yerli otomobil TOGG’un Gemlik Kampüsü Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bugün açılacak. Üretimin yapılacağı tesisin son hali drone ile görüntülendi. Öte yandan TOGG’un renkleri ve isimleri de öğrenildi.

Tesisin ulaşımını kolaylaştırmak için köprülü kavşak yapılırken, TOGG ismi de trafik levhalarındaki yerini aldı. TOGG'un seri üretiminin yapılacağı kampüsün inşaatının tamamlandığını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, cumartesi günü de seri üretim bandından inen ilk aracın Erdoğan tarafından vatandaşlara tanıtılacağını dile getirdi.

Fabrikada ilk olarak tamamen elektrikli C segment SUV olan TOGG SUV üretilecek ve 2023 yılının ilk çeyreğinde yollara çıkacak.

Renkleri ve isimleri belli oldu!

TOGG'da kırmızı - Anadolu ateşi,

Beyaz-Pamukkale beyazı,

Mavi - Gemlik mavisi gibi isimlerle adlandırılacak.

TIKLAYIN - TOGG'un renkleri belli oldu!

Varank, ilk üretim araçlarda "tip onayı" alma süreci olduğunu ifade ederek, söz konusu onaylardan geçerse veya güncelleme gerekmezse araçların satılmaya başlanacağını söyledi. Satış anlamında da hedefledikleri tarihin 2023'ün ilk çeyreği olduğunu kaydeden Varank, "Şirketin 2023 yılı hedefi 17-18 bin araç üreterek piyasaya sürmek. Şu an deneme üretimleri gerçekleşiyor zaten. 29 Ekim'de de fabrikanın bitişi ve seri üretimin başlangıcı törenini yapmış olacağız. Şirketin açıkladığı takvime harfiyen uyularak bugünlere gelindi" dedi.

2030'a kadar 1 milyon adet üretim planlanıyor!

Gemlik tesisinde üretim kapasitesi yıllık 175 bine ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak olan TOGG, 2030'a kadar tek bir platformdan 5 farklı modelde toplam 1 milyon araç üretmeyi planlıyor.

Sadece fabrika değil aynı zamanda kampüs

Gemlik’te tesis yalnızca bir fabrika olarak hizmet vermeyecek. Bu yüzden ismi ‘TOGG Gemlik Kampusu’ olarak anılacak. Çünkü, burada araç üretiminin yanında mobilite ürünleri, Ar-Ge merkezi, kullanıcı deneyim merkezi ve test pisti de yer alacak. Dileyenler TOGG’un Gemlik Kampusu’nu ziyaret ederek burada mobilite ekosistemine yönelik güncel teknolojileri yakından deneyimleyebilecek.

SUV’un fiyatı ne olacak?

TOGG'un ne zaman satışa çıkacağı veya fiyatının ne kadar olacağıyla ilgili henüz bir netlik yok. Ama Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan geçtiğimiz hafta konuyla ilgili önemli açıklamalar geldi. Bakan Varank, fiyat bilgisi olarak da "Rakip elektrikli otomobillere göre ucuz olacak" dedi.

TOGG'un C segment SUV benzinli ve dizel araçlara rekabet edebilecek fiyatlardan satılacağını söyleyen Varank, "Dolayısıyla vatandaşlarımız fiyatı merak ediyorlarsa, şu anda piyasada satılan C segment SUV dizel ve benzinli araçların fiyatlarına bakabilirler. TOGG, bunların fiyatlarıyla piyasaya çıkacakmış diyebilirler" ifadelerini kullandı.

Yıl sonuna kadar üretilen araçların teste gireceğini açıklayan Varank fabrikanın 2025 yılına kadar tam kapasite çalışacağını da söyledi.

Düşük ÖTV diliminde olacak

TOGG'un C-segment SUV modelinin arkadan itişli versiyonları düşük ÖTV diliminde yer alacak. Anadolu Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan "TOGG, yüzde 10 ÖTV diliminde kesin kalıyor. Biz fizibilite yaparken ÖTV'yi yüzde 7 hesaplamıştık. Üç puanlık bir fazlalık var ÖTV’de" dedi. Özilhan, Türk vatandaşının ulaşabileceği bir araç düşünüyoruz" diye konuştu.