Ekonomi

TMMOB üyesi 5 işçi işten atıldı: “Bu suçu işlemekten vazgeçin”

07 Mart 2024 16:44

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Iffco Turkey şirketinde çalışan 5 üyesinin sendikal faaliyetleri gerekçe gösterilerek işten atılması üzerine yaptığı basın açıklamasında, “Mühendis ve işçi arkadaşlarımızın direnişinin başarıya ulaşması için her türlü desteği verecek ve kamuoyunu Iffco Turkey’in bu hukuk dışı icraatı hakkında bilgilendirmek ve harekete geçirmek için tüm iletişim kanallarımızı kullanacağız” dedi.

İzmir’de bulunan Iffco Turkey’de çalışan ve TMMOB bünyesindeki Tek Gıda İş Sendikası’na üye olan üçü gıda mühendisi, biri kimya mühendisi ve biri işçi olan toplam beş çalışan, geçtiğimiz ay sendikal faaliyetleri gerekçe gösterilerek işten atıldı ve işe geri dönmek için fabrika önünde oturma eylemi başlattı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi işten atılan çalışanların işlerine iade edilmesini talep ederek ortak basın açıklaması yaptı. İşçilerin hukuka aykırı olarak sendikal faaliyet yürütmeleri gerekçe gösterilerek atıldığına dikkat çekilen açıklamada, çalışma hayatında karşılaşılan zorluklara karşı mücadele etmenin tek yolunun sendika örgütlenmesi olduğu belirtilerek şunlara yer verildi:

“Iffco Turkey firmasına sesleniyoruz; sendikal faaliyetler bahane edilerek çalışanları işten atmak suçtur. Bir an önce bu suçu işlemekten vazgeçin ve işten atılan çalışanları işlerine iade edin. Onlar için sağlıklı bir çalışma ortamı ve insanca yaşayacak ücret taleplerini karşılayın.”

“Üyelerimizin işe iadeleri için mücadelelerine destek olacağız”

Çalışanların işten atılması üzerine şirketle iletişime geçtiklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarını belirten açıklamada, Üyelerimizin haklarını savunacağımızı belirttiğimizde ise saldırgan bir üslup sergileyerek bu işe karışmamamız gerektiğini telkin etmişlerdir. Üyelerimizin işe iadeleri ve işyeri ortamının sağlıklı koşullarının sağlanması için mücadelelerine destek olacağız” denildi.

Açıklamada söz konusu firmanın uluslararası geçerli sosyal uygunluk belgesi olduğu hatırlatılarak şunlar söylendi:

“Çalışanlarını mesnetsiz gerekçelerle işten çıkaran ve mobbing uygulayan bir firmanın, sosyal uygunluk belgesini bundan sonra nasıl sürdürülebilirliğini sağlayacağı merak konusudur. Odalarımızın bu konunun da takipçisi olacağını bildirmek isteriz.”

TMMOB ve bünyesindeki sendikaların sürecin takip olduğunun vurgulandığı basın açıklamasında işten atılan çalışanların işlerine iade edilmesi ve çalışanlara sağlıklı bir çalışma ortamında insanca yaşamaya yetecek ücret talep edildi.