Gündem

TMMOB, "Boşuna mı okuduk" kampanyası başlatıyor 

14 Eylül 2023 16:23

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, bugün Ankara’da mühendis, mimar ve şehir plancılığının itibarsızlaştırılarak iktidarca görmezden gelinmesine karşı bir dizi kitlesel eylem ve geniş katılımlı toplantıların yer alacağı “Boşuna mı okuduk” kampanyasını açıkladı. 

ANKA'nın haberine göre; TMMOB, bugün Ankara Mimarlar Odası'nda düzenlenen basın toplantısında mühendis, mimar, şehir plancılığı mesleklerinin itibarsızlaştırılarak iktidarca görmezden gelinmesine karşı haklarını ve geleceğini savunmak için 'Boşuna mı Okuduk' kampanyasını duyurdu. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı Dayanışma Günü'nde TMMOB'nin tüm illerde sokağa çıkacağını ve mücadeleyi büyüteceklerini bildirerek dayanışma çağrısı yaptı.

Koramaz, şunları söyledi:

Mühendis, mimar ve şehir plancısı adayı pek çok genç, ülkemizin geleceğine dair umutlarını kaybetmek üzeredir. İşsizlik oranı yüzde 40’ları aşmıştır. Yeni mezun meslektaşlarımızın iş bulma süreleri 18 aya kadar uzamıştır. Çok sayıda meslektaşımız iş bulamadığı için yurt dışına çıkmaktadır. Ülkemiz, yetişmiş değerli mühendis, mimar ve şehir plancılarını kaybetmektedir. Meslektaşlarımız yoğun işsizlik sonucu geçimlerini sağlayabilmek için meslek dışı işlere yönelmekte, tezgâhtarlık, garsonluk, kuryelik gibi işlerde çalışmaktadır. Bu acı tablo bizlere kaybedilmekte olan bir geleceği işaret etmektedir. Yüzbinlerce mühendis, mimar ve şehir plancısının bilincinde 'boşuna mı okuduk' sorusu belirginleşmektedir.

“Ücretli çalışan üyelerimizin asgari ücretini belirleme yetkimiz de elimizden alındı”

Geçtiğimiz aylarda ücretli çalışan üyelerimizin asgari ücretini belirleme yetkimiz de elimizden alındı. SGK ile yapılan ücret denetimi protokolü gereği 2012 yılından bu yana belirlemekte olduğumuz mühendis, mimar ve şehir plancısı asgari ücreti, belli ki sermaye çevrelerini ve iktidarı rahatsız etmiştir. Gelişen baskılar sonucu SGK önce protokolün içini boşaltmak istemiş ardından da 2017 yılında protokolü tek taraflı olarak feshetmiştir. Bu müdahaleye rağmen TMMOB ve Odalarımız ücretli çalışan meslektaşlarımızı korumak amacıyla yönetmeliklerimiz gereği asgari ücret belirlemeye devam etmiştir. En son geldiğimiz aşamada siyasi iktidarın müdahalesi sonucu açılan davalarla ilgili yönetmeliklerimiz geçtiğimiz aylarda iptal edilmiş, bu yetkimiz de elimizden alınmıştır. 

“Mesleki itibarımız erozyona uğradıkça yurttaşlarımızın uğradığı yıkım da artmaktadır”

Tüm emekçi halk kesimlerinde ülkemizin geleceği için kaygılar her geçen gün artmaktadır. Bitmek bilmeyen ekonomik krizler, enflasyon, işsizlik, hayat pahalılığı ve yoksulluk milyonların âdeta kaderi haline getirilmiştir. Daraltılan meslek alanlarımız ve mesleki itibarımız erozyona uğradıkça ülkemizin ve yurttaşlarımızın uğradığı yıkım da artmaktadır.

“Geleceğimiz için ayağa kalkıyoruz”

Mühendis, mimar ve şehir plancılarını görmezden gelenlere ve yok sayanlara karşı haklarımız ve geleceğimiz için ayağa kalkıyoruz. 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı Dayanışma Gününde tüm illerde kitlsesel basın açıklamaları ile sorunlarımızı halkımız ile paylaşacağız. ‘Boşuna mı okuduk’ sözüyle ülkenin her karışında seslendireceğiz. Kitlesel eylemler, sempozyumlar, kongreler, paneller, forumlar ve geniş katılımlı toplantılar ile mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarını ve sorunlarının nedenlerini kamuoyunun gündemine taşıyacağız. TBMM'den siyasi partilerden kitle örgütlerine kadar ziyaretler, görüşmeler yapacağız. SGK'ya ücret teklif protokolümüzü bir kez daha ileteceğiz ve takipçisi olduğumuzu göstermek için tüm illerde SGK il müdürlüklerinin önünde de olacağız. Ekim ayında ‘Boşuna mı okuduk’ diyeceğiz. Depremin 8'inci ayında Hatay başta olmak üzere, başka bölgelerde mühendis, mimar ve şehir plancılarının yok sayılamayacağını göstereceğiz. TMMOB'un kuruluş yıl dönümü olan 18-22 Ekim haftasında kitlesel eylemlerimiz ile mesleğimizin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha çizeceğiz.”