Gündem

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, partisinin yol haritasını anlattı

“Türkiye solu, CHP ve HDP engelini aşmadan gerçek bir sol muhalefet yaratamaz”

12 Eylül 2023 09:11

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, partisinin önümüzdeki dönem yol haritasını anlattı. “Türkiye solu, CHP ve HDP engelini aşmadan gerçek bir sol muhalefet yaratamaz. Bunu açıkça söyledik. İki parti de seçim sonrası krize girdi” diyen Okuyan, yeni bir oluşum içinde olduklarını açıkladı.

Sözcü yazarı Aytunç Erkin, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde bir grup gazeteciyle katıldığı kahvaltı programında konuşan Okuyan’ın şu açıklamalarını aktardı:

“Türkiye'de sahipsiz kalan ve kimilerinin bittiğini zannettiği cumhuriyetçi birikim var. Türkiye'de ilk kez bu birikim kendisinin artık ev sahibi olmadığını fark etmiş durumda. Bir arayış içerisinde. Kimileri ‘Kemalist-Komünist ittifakı' diyor. Cumhuriyetçi birikimin daha sınıfsal, emekten yana baktığını, sermaye karşıtlığının arttığını, Kürt düşmanlığının azaldığını görüyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin cumhuriyetçi birikimiyle, sosyalist hareketin daha sağlıklı bir etkileşime girmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Cumhuriyet'in 100'üncü yılına denk düşen tarihlerde bir Halk Temsilcileri Meclisi kurmak için girişimlerde bulunuyoruz. Türkiye'nin her yanından seçimle gelen aydınlar, işçiler köylüler, olacak. Gerçek bir Meclis gibi çalıştırmayı düşünüyoruz. Çünkü Türkiye tarihinin en gerici Meclisi ile karşı karşıyayız. Ve önümüzdeki süreçte TKP'nin siyasal-kültürel çalışmalarında bu Meclis'in bir yeri olacak. TKP'nin bir kurumu olmayacak. Birçok farklı kesimin bir platformu olacak burası. 29 Ekim'de ortaya çıkacak bu oluşum.”

Okuyan, Erkin’in yönelttiği, “CHP'ye oy veren kitle kendisini Kemalist, cumhuriyetçi birikimi temsil eden kitle olarak tanımlıyor. Ancak siz CHP'ye kapıları kapatıyorsunuz. Bu kitleyi nasıl ikna edeceksiniz” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“CHP tabanı bizim için çok değerli. Bir cumhuriyetçi birikim hâlâ var. Bunun bir bölümü Türkiye'de devrimci ve anlamlı, gerçek cumhuriyetçi. Toplumsal tabanın bir bölümü bu düzenin devamından yana. CHP baraj oluşturuyor devrimci mücadele için. 10 yıl öncesine göre laik duyarlılığın yerlerde sürünmesinin -siyasal alanda temsil edilmiyor- en büyük sorumlusu CHP'dir. AKP'ye yardımcı oldu oyaladı, kandırdı insanları. CHP tabanına dönük sorumluluğumuz var. AKP ve HDP tabanına da dönük sorumluluğumuz var Sağın tabanından sola geçişkenlik, bu ekonomik zorluklar nedeniyle kolaylaştı. Muhafazakarların içinde cumhuriyetçi ve laik duyarlılığı olanlar da var. Sol düşmanlığı ve antikomünizmden hızla sıyrılanlar var. İdeolojik ve siyasi aidiyetlerde ciddi deprem yaşana bir süreçten geçiyoruz.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.