Ekonomi

TİSK Başkanı Akkol: Bayram öncesi asgari ücreti halletmeyi hedefliyoruz

Akkol, işveren desteğinin artırılarak devam etmesi talebinde bulundu

12 Haziran 2023 12:18

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücrete yapılacak ara zam konusunda, "Mutabakat sağlamayı umuyoruz. Bayram öncesi asgari ücreti halletmeyi hedefliyoruz" dedi. Akkol, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar seviyesinde olmasına yönelik daha önce yaptığı açıklamayla ilgili, "Asgari ücret Türkiye'de başka para birimiyle belirlenmiyor. TL konuşacağız" ifadesini kullandı. 

Akkol, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüşme gerçekleştirdi. Akkol, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, üçlü mutabakat ile asgari ücretin belirlenmesini arzu ettiklerini belirterek, "Bayram öncesi asgari ücreti halletmeyi hedefliyoruz" dedi.

Asgari ücrette işveren desteğinin artırılarak devam etmesi talebini bakanlığa ilettiklerini söyleyen Akkol, "Devletin böyle bir desteği artırarak vermesi önemli" diye konuştu. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmından vergi alınmadığını belirten Akkol, bu uygulamanın da güncellenerek devam etmesini istediklerini kaydetti.

Akkol, ara zam konusunda mutabık olduklarını söyleyerek, "Enflasyon düşüş trendinde, ara dönem artış yapılmasında mutabıkız. İstihdamı da aksatmayacak, sürdürülebilir, dengeli, çalışanın ve işverenin dengesini alan bir tutar. Hızla ülke gündeminden bu konuyu çıkaralım" ifadelerini kullandı.

Asgari ücrette 500 dolar tartışması

Akkol, eski Bakan Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar seviyesinde olması gerektiğini ifade eden açıklaması için, "Sayın Bakanımız konuşmasının tamamında asgari ücretin bir para birimine bağlanmamasını vurgulamıştı. Bakan orada temennisini belirtiyor. Türkiye Cumhuriyeti'ndeyiz. Asgari ücret Türkiye'de başka para birimiyle belirlenmiyor. TL konuşacağız. Komisyon her şeyi dikkate alıyor, asgari ücret belirlenirken 100'den fazla parametre değerlendiriliyor olacak. Burada bir iyi niyet var" dedi.

Akkol, "İstihdamı aksatmayacak, çalışanın ve işverenin beklentisini karşılayacak bir rakam belirlemeye gayret edeceğiz"  diye konuştu. 

İlk toplantı yarın

Yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç, yarın saat 14.00'teki ilk toplantıyla başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen TİSK heyeti katılacak.

Toplantıda, TÜRK-İŞ heyetine Pevrul Kavlak, TİSK heyetine ise Akansel Koç başkanlık edecek.

Basına kapalı yapılması beklenen toplantıda, taraflar görüşlerini dile getirecek ve güncel ekonomik verileri görüşecek.