Gündem

TİP'li Atay, ailelerinin bulamadığı depremzedeleri Bakan Koca’ya sordu: "Verilerin yanlışlıkla silindiği iddiaları doğru mu?"

"Hayatını kaybeden depremzedelerden parmak izi alınmadan ve fotoğrafı çekilmeden defnedilen kaç kişi var?"

24 Mart 2023 13:41

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, depremzede yakınlarını bulamayan aileleri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verdiği soru önergesiyle gündeme getirdi. Maraş merkezli depremler sonrası devam eden sorunlara işaret eden Atay, "6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde; depremzede yakınlarını bulamayan ailelerin mağduriyeti hâlâ devam etmektedir. Verilerin yanlışlıkla silindiği iddiaları doğru mu?"" dedi.

Kayıtsız defin iddiaları

Kamuoyunda gündeme gelen iddiaları hatırlatan Atay, "Enkaz altından sağ çıkan bilinci kapalı insanların büyük kısmından parmak izi alınmadan hastanede tedavi altına alındığı, taburcu edilen hastaların dahi sistemde kayıtların hala bulunmadığı, tedavi için hastaneye götürülen ve hayatını kaybeden depremzedelerin bilgilerinin eksik olarak kayıt altına alındığı hatta bir kısmının kayıtsız şekilde defnedildiği iddiaları kamuoyu tarafından öne sürülmektedir" ifadelerini kullandı.

Depremlerde yakınlarını kaybedenlerin bilgiye erişim konusunda sorun yaşadığını ifade eden Atay, "Kayıp depremzede yakınları; kurumlardan bilgi alamadıklarını, Sağlık Bakanlığı’ndaki kimliksiz hasta sayısıyla hastanelerde bulunan kimliksiz hasta kayıtlarının birbiriyle eşleşmediğini ve hala kimliksiz depremzedeler ile ilgili net bilgiye erişemediklerini ifade etmektedir" sözleri ile Bakan Koca’ya sorular yöneltti.

"Verilerin silindiği iddiaları doğru mu?"

TİP Genel Başkan Yardımcısı Atay, Bakan Koca'dan şu soruların yanıtını istedi:

1-) Depremden sağ kurtulan ve bilinci kapalı şekilde hastanelere ulaşan depremzede sayısı kaçtır? Bu kişilerin ailelerine bilgi verilmiş midir? Bu kişilerin kaçı hayatını kaybetmiştir?

2-) Sağlık Bakanlığı ile hastanelerdeki verilerin birbiri ile uyuşmadığı iddiası doğru mudur? Güncellemeler ne sıklıkla yapılmaktadır? Hastanede tutulan verilerin, veri tutma konusunda yeterli bilgisi olmayan personeller tarafından fayda sağlayacak şekilde tutulmadığı ve yanlışlıkla silindiği iddiaları doğru mudur?

3-) Depremden sonra hastanelerde kurulan kriz merkezlerinin hafta sonu çalışmadığı iddiaları doğru mudur?

4-) Hayatını kaybeden depremzedelerden parmak izi alınmadan ve fotoğrafı çekilmeden defnedilen kaç kişi vardır?

5-) Bugüne dek yapılan DNA testi sayısı ve yakınlarıyla olan eşleşme sayısı nedir?

6-) Kimsesizler mezarlığına defnedilen kişi sayısı nedir? Cenazelerin kaçı erkek kaçı kadın ve kaçı çocuktur?