Gündem

Tınaztepe Üniversitesi’nden ‘yayınsız, yandaş rektör’ iddiasına yalanlama: Rektörümüzün bilimsel geçmişi, yayınlarının sayısı ve niteliği araştırılmamış

"En azından üniversitelerin web sitelerinde bir arama yapılması haberin gerçeği yansıtmadığını gösterecektir"

11 Aralık 2019 15:14

T24 Haber Merkezi

İzmir Tınaztepe Üniversitesi, Birgün gazetesinden “Liyakat yok rektörlük var, makale yok yandaşlık var” başlığıyla yayımlanan habere ilişkin olarak açıklama yaptı. İzmir Tınaztepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gürhan Günaydın’ın da adının geçirildiği haberde öne sürülen iddianın doğru olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Üniversitemiz rektörünün bilimsel geçmişi, yayınlarının sayısı ve niteliği araştırılmadan yapılan bu haberde adının geçmesi kişilik haklarının ihlali demektir. Üniversitemiz  ve rektörümüz açısından itibar kaybına sebebiyet vermesi söz  konusu olan haberin düzeltilmesi gerekmektedir” görüşü dile getirildi.

İzmir Tınaztepe Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Birgün’deki haberin bilimsel/güvenilir verilere dayanmadığının altı çizildi. “En azından üniversitelerin web sitelerinde veya Google Scholar’da bir arama yapılması gerçeği gösterecektir” denilen açıklamada şöyle:

“Birgün web sitesinde yayınlanan https://www.birgun.net/haber/liyakat-yok-rektorluk-var-makale-yok-yandaslik-var-279418 “Liyakat yok rektörlük var makale yok yandaşlık var” başlıklı haberde; birçok üniversite rektörünün uluslararası yayın ve atıf sayısının sıfır olduğu, 1 yayın yapan 8, 2 yayın yapan 10, 3 yayın yapan 6 rektör bulunduğu belirtildikten sonra üniversitemizin ve rektörümüzün de adının yer aldığı ‘uluslararası hakemli dergilerde makalesi yayımlanmayan üniversite rektörleri’ denilerek bir liste yayınlanmıştır. Bu haber ; Üniversite Araştırma Laboratuvarı isimli, tüzel kişiliği haiz olup olmadığı web sitelerinden anlaşılamayan, iki akademisyen tarafından hazırlanan bir rapora dayandırılmıştır. Ancak https://www.uniar.net/tuma web adresinde yer alan raporlar incelendiğinde böyle bir veriye rastlanmamaktadır. Bu nedenle yukarıda belirtilen haber dayanaktan yoksundur. Sadece tek kaynağa dayandırılarak 37 üniversite rektörünün hiçbir uluslararası yayını olmadığı iddia edilmektedir. Habercilik; bir konuda toplumu aydınlatma ve bilgilendirme görevini yerine getirirken haberin farklı kaynaklardan doğrulanmasını gerektirmektedir. Birçok Yargıtay kararında da açıkça vurgulandığı üzere basının başlıca görevi; topluma ulaştırılmasında kamu yararı bulunan haberleri zamanında, ayrıntılarıyla ve doğru olarak aktarmaktır. En azından üniversitelerin web sitelerinde veya Google Scholar’da bir arama yapılması haberin gerçeği yansıtmadığını gösterecektir. Haberin gerçekle bağdaşmamasının yanı sıra üniversitemiz ve rektörümüz açısından olumsuz yorum ve yaklaşıma neden olabileceği muhtemel olan bu haber içeriği kabul edilemez bir durumdur. Üniversitemiz rektörünün bilimsel geçmişi, yayınlarının sayısı ve niteliği araştırılmadan yapılan bu haberde adının geçmesi kişilik haklarının ihlali demektir. Üniversitemiz  ve rektörümüz açısından itibar kaybına sebebiyet vermesi söz  konusu olan haberin düzeltilmesi gerekmektedir. Hukuki yollara başvuru hakkımızı ve her türlü tazminat talep etme hakkımız saklı bulunmaktadır.” Açıklamada, yalanlanan iddianın web sitesinden kaldırılması, İzmir Tınaztepe Üniversitesi ve Rektör Prof. Dr. Gürhan Günaydın açısından gönderilen düzeltme metninin yayınlanması istendi.