Kültür-Sanat

TikTok ve Universal Müzik arasındaki telif hakkı anlaşmazlığı çözüldü

03 Mayıs 2024 10:57

T24 Dış Haberler

TikTok, Universal Müzik ile telif hakları konusundaki anlaşmazlığı çözdükten sonra milyonlarca şarkıyı platforma geri yükleyeceğini duyurdu. 

Bu, kullanıcıların yeniden Billie Eilish ve Ariana Grande gibi sanatçıların şarkılarını içeren videolar yapabilecekleri anlamına geliyor.

TikTok'un az miktarda ödeme yaptığına ilişkin bir tartışma, iki şirketin karşılıklı suçlamalarına ve Universal'ın dünyanın en ünlü şarkıcılarından bazılarını geri çekmesine neden olmuştu. 

İki şirketin sanatçılar için "iyileştirilmiş ücretlendirme" duyurusunda bulunmasıyla birlikte anlaşmazlık giderildi. Universal'ın patronu Sir Lucian Grainge, TikTok'un önemli değişiklikleri kabul ettiğini söyledi.

Grainge, "Yeni anlaşmaya göre, sanatçı ve söz yazarı tazminatları önceki TikTok anlaşmamızdan daha fazla olacak" diye konuştu.

Şarkıların TikTok'a yüklenmesi için hızlı bir çalışma yürütüldüğü ve sürecin iki haftadan kısa süreceği belirtildi.

Şirketin en büyük sanatçısı olan Taylor Swift, şarkılarının telif hakkına kendisi sahip olduğu için TikTok ile ayrı bir anlaşma yürütmüştü. 

TikTok başkanı Shou Zi Chew, "Müzik, TikTok ekosisteminin ayrılmaz bir parçası ve Universal Music Group ile ileriye dönük bir yol bulmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.