Dünya Basınında Bugün

TikTok CEO'su, ABD Kongresi'nde haşlandı; Macron Fransa'yı karıştıran reformu savundu; Suriye'de karşılıklı saldırılar | Dünya Basınında Bugün

24 Mart 2023 09:47

T24 Dış Haberler

TikTok CEO’su Shou Zi Chew, perşembe günü ABD Kongresi'nde ifade verdi. Kongre üyeleri, yaklaşık 5 saat boyunca Chew'u sosyal medya platformunun Çin'le bağlantıları konusunda sorguladı. Dünya Atletizm Birliği'nde yapılan oylama sonucunda ergenliği erkek olarak geçiren trans kadınların kadın yarışlarında yer alması yasaklandı. Rus silah üreticilerine ABD teknolojileri kaçırmakla suçlanan Rus girişimci Artyom Uss, İtalya'nın ABD'ye yargılanmak üzere iadesini onayladıktan 24 saat sonra ev hapsinden kaçtı. Suriye'nin kuzeydoğusunda İran yapımı bir drone ile koalisyon üssüne yapılan saldırıda bir ABD'li kontratlı asker hayatını kaybettikten sonra ABD, Suriye'de İran destekli bir gruba hava saldırısı düzenledi. 

24 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Dünya Atletizmi trans kadınları kadın yarışından yasakladı

Dünya Atletizm Birliği'nde yapılan oylama sonucunda ergenliği erkek olarak geçiren trans kadınların kadın yarışlarında yer alması yasaklandı. Kararın, spordaki kadın kategorisinin “geleceğini korumak” amacıyla alındığı belirtildi. 31 Mart’ta yürürlüğe giren karar sonrası konuşan Dünya Atletizmi Başkanı Sebastian Coe, kararın “tartışmalı” olduğunu kabul etse de fiziksel performansa ilişkin bilimsel çalışmalar ve erkek avantajının bir gerçek olduğunu söyledi. 


The Independent | İngiltere Merkez Bankası faizi 25 baz puan artırdı

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak yüzde 4,25’e yükseltti. Söz konusu faiz artışı son 14 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Bankanın açıklamasında enflasyonun yüzde 2 hedef seviyesine düşürülebilmesi amacıyla para politikası faizinin artırılması yönünde adım attığına vurgu yapıldı. Bankanın PPK tutanaklarında ise faiz artırım kararının kurulun yedi üyesinin desteği ile alındığı, iki üyenin ise politika faizinin sabit tutulması yönünde oy kullandığı bildirildi. 


New York Times | Çin'e dokunduran kongre üyeleri, TikTok liderini haşladı
Wall Street Journal | Kongre üyeleri, Çin zorunlu satışa karşı çıkarken TikTok CEO'sunu fırçaladı

TikTok CEO’su Shou Zi Chew, perşembe günü ABD Kongresi'nde ifade verdi. Kongre üyeleri, yaklaşık 5 saat boyunca Chew'u sosyal medya platformunun Çin'le bağlantıları konusunda sorguladı. Chew'a defalarca Çin'in TikTok'u "casusluk için kullanıp kullanmadığını" soran Kongre üyeleri, CEO'nun sıkça sözünü bölüp "evet" veya "hayır" şeklinde cevaplar istedi. New York Times, Chew'un TikTok'u Çin devletinden bağımsız bir platform olarak göstermekte zorlandığını ifade etti.

Biden yönetimi, sosyal medya devinin Çinli sahiplerinin hisselerini ellerinden çıkarmamaları durumunda ABD'de TikTok'u yasaklama tehdidinde bulunmuştu. Çin ise zorunlu satışa karşı çıktı. 


Moscow Times | Rus Vali'nin oğlu, İtalya'da ev hapsinden kaçtı

Rus silah üreticilerine ABD teknolojileri kaçırmakla suçlanan Rus girişimci Artyom Uss, İtalya'nın ABD'ye yargılanmak üzere iadesini onayladıktan 24 saat sonra ev hapsinden kaçtı.

Aynı zamanda Rusya bölgesi Krasnoyarsk'in Valisi'nin oğlu olan Uss, 17 Ocak 2022'de Milan'daki Malpensa Havalimanı'nda gözaltına alınan beş kişiden biriydi.

İtalya'nın La Stampa gazetesinde perşembe günü yayımlanan haberde, Uss'un ayak bileğindeki elektronik kelepçeyi salı günü kırarak Basiglio'daki apartmanından kaçtığı belirtildi. 

Habere göre, polis olay yerine gittiğinde Uss, çoktan apartmandan uzaklaşmıştı. 

İtalya'da mahkeme, bu hafta Uss'ın ABD'ye iadesini kabul etmişti. Rus Vali'nin oğlu, ABD'de yaptırımları delmek ve para aklamak gibi suçlamalarla karşı karşıya kalabilir. 


Le Monde | Macron, esneklik bırakmadan reform planını savundu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede işçi sendikalarının yoğun tepkisine yol açan emeklilik reformunun yıl sonundan önce yürürlüğe girmesi gerektiğini bildirdi. Ülkenin en çok izlenen TF1 ve France 2 televizyon kanallarında canlı yayımlanan programda konuşan Macron, emeklilik reformu konusunda, “hiç bir pişmanlık duymadığını” bildirdi. Macron, bununla birlikte işçi sendikalarıyla gerginleşen ilişkileri tamir etmek istediğini ve sendikaları gelecekte öngörülen reformlarla ilgili sürece daha fazla dahil etmek istediğini bildirdi. Barışçıl gösterilere saygı duyduğunu kaydeden Macron, gösterilerde yaşanan, “aşırı şiddetin kabul edilemez” olduğunu söyledi. 


Al Jazeera | Suriye’de ABD koalisyon üssüne saldırı: Bir kontratlı asker öldürüldü

Suriye'nin kuzeydoğusunda İran yapımı bir drone ile koalisyon üssüne yapılan saldırıda bir ABD'li kontratlı asker hayatını kaybettikten sonra ABD, Suriye'de İran destekli bir gruba hava saldırısı düzenledi. Pentagon, perşembe günü koalisyon üssüne yapılan saldırıda beş ABD askerinin ve bir kontratlı askerin de yaralandığını bildirdi. Savunma Bakanlığı, saldırıdaki drone’un İran yapımı olduğunu bildirdi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, perşembe gününün ilerleyen saatlerinde ABD Merkez Komutası güçlerinin İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı gruplara ait yapıları vurduğunu ifade etti.