Dünya

The Guardian: Britanya, sığınmacıları yerleştirmek için bir gemi filosu satın alacak

02 Mayıs 2023 08:28

T24 Dış Haberler

Britanya'da İçişleri Bakanlığı, ülkedeki sığınmacıları ülkenin muhtelif limanlarında yer alacak, artık kullanılmayan 10 yolcu gemisi, feribot ve mavnaya yerleştirmeyi planladığı belirtildi.

Britanya, ülkedeki sığınmacı sayısının artmasıyla, onları yerleştirme planı yapmakta zorlanıyor. Başbakan Rishi Sunak'ın sorunu çözeceğine dair aralık ayında söz vermesinden bu yana yerleştirilecek yer bekleyen sığınmacı sayısı yaklaşık bin 500 arttı.

The Guardian'ın aktardığına göre, yetkililere sığınmacıların barınması için, "tüm seçeneklere bakmaları" söylendi. Britanyalı yetkililerin gündemlerine aldıkları potansiyel yerler arasında eski askeri kamplar ve cezaevleri de olduğu belirtildi. Bahsi geçen bölgelerde 10 bin oda bulunamayınca, İçişleri Bakanlığı sığınmacılar için daha gazla otel bulmaları gerekeceğini kabul etti.

The Guardian'a konuşan bir denizcilik şirketine göre Britanya, sığınmacıları petrol platformuna bile yerleştirmeyi gündemine aldı. 2020'de büyük lojistik ve güvenlik zorlukları nedeniyle bunun ihtimal dışı olduğuna karar verilmişti.

Kaynaklar, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın bin 800 kapasiteli bir eski yolcu gemisinin sığınmacıların içinde yaşaması için kullanılmasına onay vermeye yakın olduğunu belirtti. Henüz bir kontrat imzalanmasa da geminin Mersey'ye demirlemesi bekleniyor.

Plan, Dorset'teki mavnaya 400 sığınmacının yerleştirilmesi kararının ardından gündeme geldi. Hükümetin, 10 tane deniz aracı almayı istediği kaydedildi. The Guardian, devletin bu gemi ve mavnaları vergi gelirlerinden ödeyeceğini ifade etti.