Dünya

Tenerife'de binlerce turizm karşıtı protestocu sokaklarda

21 Nisan 2024 10:49

T24 Dış Haberler

Kanarya Adaları'nda turizm modelinde değişiklik yapılması için düzenlenen gösteride binlerce turizm karşıtı protestocu sokaklara döküldü. 

Protestocular, "Kanarya Adaları satılık değil!" ve "Evime saygı duy" yazılı sloganların yer aldığı pankartlarla gösteri düzenledi. 

Bir gösterici şunları söyledi: "Bu, turiste karşı bir mesaj değil, bu topraklara fayda sağlamayan ve değiştirilmesi gereken bir turizm modeline karşı bir mesajdır" 

Lanzarote ve Gran Canaria dahil olmak üzere takımadalardaki diğer adalarda da protestolar gerçekleşirken, İspanya anakarasının yanı sıra Londra ve Berlin gibi şehirlerde de destek gösterileri planlandı.

Gösterilerin arka planında, Tenerife'nin kuzeyindeki La Laguna kasabasındaki bir kilisenin önünde 11 Nisan'da 6 kişinin başlattığı açlık grevi yer alıyor.

Açlık grevcilerinin bağlı olduğu protesto platformu Canarias Se Agota'nın sözcüsü, gösterilerin başlamasından önce, "Bugün, 20 Nisan, açlık grevinin onuncu günü. Bugün Dünyamız için hayatlarını riske atan bu insanları unutamayız. Onların kararlılığı ilham veriyor, cesaretleri bizi harekete geçiriyor, fedakarlıkları bize bu mücadelenin herkes için olduğunu hatırlatıyor. Adalarımızın tarihinde, evimizi cesurca savunanların sarsılmaz azminin damgasını vurduğu yeni bir bölüm yazıyoruz. Bugün Kanarya Adaları çığlık atıp savaşacak, yarın da bunu yapmaya devam edecek" diye konuştu. 

"Kanarya Adaları Tükendi" olarak tercüme edilen Canarias Se Agota'nın da aralarında bulunduğu protesto grupları, yetkililerin, aralarında Tenerife'nin son el değmemiş plajlarından birinin yanında beş yıldızlı bir otel inşaatını da içeren iki turistik projenin iptal edilmesini istiyor.

Ayrıca bölgesel politikacılardan turizm modelini değiştirme ve Tenerife gibi adaları deniz kirliliği, trafik sıkışıklığı ve emlak fiyatlarının yükselmesiyle bağlantılı ucuz ve uygun fiyatlı konut eksikliği dahil olmak üzere kitle turizminin en kötü aşırılıklarından koruma taahhüdü bekliyor.

Diğer talepler arasında doğal alanların korunması, turist vergisi ve Santa Cruz'daki otel temizlikçileri için daha iyi çalışma koşulları yer aldı.

2,2 milyon nüfuslu takımadaları, resmi verilere göre 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla yaklaşık 14 milyon yabancı turist ziyaret etti.

Otel temizlikçileri "Biz köle değiliz" yazan pankartlar taşırken, "Yılda 14 milyon turist geliyor ama Kanarya Adaları'nın yüzde 36'sı yoksulluk riskiyle karşı karşıya" açıklamasında bulundu.

Adalardaki yetkililer olayın yerel halk üzerindeki etkisinden endişe duyduklarını belirtirken, konut piyasasının dışında fiyatlandırılan konutlardan gelen şikayetlerin ardından, kısa kiralamalara ilişkin kuralları sertleştiren bir yasa taslağının bu yıl geçmesi bekleniyor.

Kanarya Adaları başkanı Fernando Clavijo yaptığı açıklamada, bölgenin önde gelen İspanyol turizm destinasyonu olmasından "gurur duyduğunu" söyledi ancak sektör büyümeye devam ettikçe daha fazla kontrole ihtiyaç duyulduğunu kabul etti.