Gündem

Temizlenmeyen su kanalı çiftçinin ikinci mahsul almasını engelledi

07 Eylül 2023 15:04

Elvan Yılmaz

Çorum merkeze bağlı Balıyakup ve Karagöz köyleri arasındaki Sulama kanalı İl Özel idaresinin kepçesi ile temizleme esnasında bazı bölgelerde kırıklar oluştu tamiratı yapılmadı.

Alaca suyundan beslenen su kanalının Sorumluluğu İl Özel İdaresine ait olan kanal bölgede yaklaşık 2000 dönümlük araziyi suluyor.

Beton olan sulama kanalının kepçeyle temizlenmesi esnasında oluşan kırıklardan çiftçinin tarlası sular altında kaldı.

Arpa biçiminin ardından ikinci mahsus ayçiçeği ekmeyi planlayan Balıyakup köyü çiftçilerinden Ömer Seçil, bazı kırıkların kendi arazileri yanında oluşması nedeniyle çamur olan tarlada sürüm yapamadıklarını dile getirerek, kanalın tamir ve temizlenmeyen bölümü için il özel idaresine 27 Temmuz 2023 tarihinde dilekçe verdiğini, ilgililerden ses seda çıkmayınca  29 Ağustos 2023 tarihinde sorunlarının çözülmesi talebiyle bir dilekçede Çorum Valiliğine vermesine rağmen henüz bir sonuç alamadığını vurguladı.

Ömer Seçil, hayvancılıkta yaptıklarını, bu bölgedeki arazilerin genelinin Alaca suyundan beslendiğini ve kanalın bölge için önemine dikkat çekerek, bu güne kadar kendilerinin aranmadığını ve sorunun çözümü için kanalda çalışma yapılmadığını ifade etti.

İl Özel İdare müdürlüğü son yıllarda bu bölgedeki su kanallarını ihmal ettiğini, oysa temizlenmekten başka maliyeti olmayan su kanallarının her yıl düzenli olarak temizlenip tarıma kazandırılması gerektiğini kaydeden Çiftçi Seçil, yetkililerden biran önce sorunlarına çözüm bulmasını istedi.