Medya

TELE1’in ekranı karartıldı: Sakın umudunuzu yitirmeyin

06 Ağustos 2023 01:02

Güncelleme: 06 Ağustos 2023 01:34

T24 Haber Merkezi

Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasının ardından RTÜK’ün verdiği ceza ile TELE1 televizyonu 7 günlüğüne karartıldı. Karatılmadan hemen önce Fikir Kulübü programına konuk olan Hakan Aygün, "TELE1 sizlerle olacak, sakın umudunuzu yitirmeyin” dedi. TELE1 ise ekranı kararmadan önce yayınladığı açıklamada, "Biz biliyoruz ki yoksulluğu, yolsuzluğu, israfı, doğanın yok edilmesini, adam kayırmayı, liyakatsizliği, tarikat ve cemaatlerin devleti nasıl ele geçirdiğini, çocuklarımızın nasıl bir tehdit altında olduğunu, emeğiyle geçinenler sefalet ücretlerine mahkum edilirken, yandaş işadamlarına milyar dolarlık ihaleler akıtıldığını haber yapmasak ceza da almazdık" dedi.

RTÜK, Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen sözleri nedeniyle TELE1 6 Haziran’da yedi gün yayın, beş kez de program durdurma ile iki kez önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 5’i oranında idari para cezası vermişti.

18 Temmuz itibarıyla 7 gün süreyle karartılacak olan TELE1, RTÜK’ün kararına karşı Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma istemiyle dava açmıştı. Mahkeme başvurumuzu oybirliğiyle kabul ederek yayın durdurma cezasının yürütmesini durdururken, RTÜK’e de 30 günlük savunma süresi tanımıştı.

RTÜK yürütmeyi durdurma kararı için Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne itiraz etti. Mahkeme itirazı kabul ederek daha önce verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bu karar TELE1’e tebliğ edildi. Tebliğin ardından TELE1’in ekranları karardı.

TELE1 karatılmadan hemen önce Fikir Kulübü programına konuk olan Hakan Aygün, "Gönlünüzü rahat tutun bir kapı kapanır bir kapı açılır ama 12 Ağustos saat 24.00’te buradan yine TELE1 sizlerle olacak sakın umudunuzu yitirmeyin” dedi.

Ardından TELE1 ekranı, kendi açıklamalarının ardından RTÜK kararı verilerek karartıldı. 

TELE1'in kararmadan önceki açıklaması:

"Gerçekleri savunduğu, cesur yayıncılık yaptığı için siyasi iktidarın hedef aldığı TELE1 Televizyonu’na iktidarın sopası haline gelen RTÜK tarafından basın tarihine kara bir leke olarak geçecek 7 günlük ekran karartması cezası verildi.

Biz biliyoruz ki yoksulluğu, yolsuzluğu, israfı, doğanın yok edilmesini, adam kayırmayı, liyakatsizliği, tarikat ve cemaatlerin devleti nasıl ele geçirdiğini, çocuklarımızın nasıl bir tehdit altında olduğunu, emeğiyle geçinenler sefalet ücretlerine mahkum edilirken, yandaş işadamlarına milyar dolarlık ihaleler akıtıldığını haber yapmasak ceza da almazdık.

Ancak gazetecinin ilk görevi gerçeğe ve toplumun bilgiye erişim hakkına uymaktır.

Basın ve yayın özgürlüğü en temel insan haklarından biridir.

Ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda özgür ve bağımsız gazetecilik yapmanın ağır bedelleri olduğunu biliyoruz. Bu bedeli göze alarak yola çıkan Tele1 genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ haksız ve hukuksuz biçimde tutuklandı. Tele1 ekranını 7 gün kapatanların nihai amacı iktidarın eleştirilemediği tamamen yandaş bir medya düzeni kurmaktır.

Milyonlarca liralık para cezalarına, her fırsatta program durdurma, yetmeyince ekran karartmalara rağmen, baskılara göğüs geren, gerçeklerin peşinde koşmaktan vazgeçmeyen, bağımsız yayıncılık ilkelerini inatla savunan TELE1 televizyonu, hiç kuşkunuz olmasın bundan sonra da; rantçıların, talancıların, vurguncuların kabusu olmaya devam edecek, hukuksuzluklara karşı direnişiyle, basın tarihinde onurlu gazeteciliğin seçkin bir örneği olarak yoluna devam edecektir.

Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye’yi karanlık bir geleceğe sürüklemek isteyenlere karşı, çağının çağdaşı olacak bir Türkiye mücadelemiz tüm engellemelere rağmen kesintisiz sürecektir.

TELE1 türkiyenin yolunu aydınlatmaya elbette devam edecek.."

TIKLAYIN | Basın konseyi: Tele 1 ekranlarının 7 gün karartılması, basın tarihimizin kara lekesi oldu


" />

 

Ne olmuştu?

Yanardağ, TELE1’deki programda PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tecridinin kaldırılması gerektiğini söylemişti.

Yanardağ'ın sözleri üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, açıklama yaparak kanal hakkında inceleme başlatıldığını bildirmişti.

Öcalan hakkında açıklamaları nedeniyle Yanardağ hakkında da, "Suçu ve Suçluyu Övme" ve "Terör Örgütü Propagandası Yapmak" suçlarından resen soruşturma açılmıştı.

Yanardağ, yayını sırasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Tele1’e yönelik bir operasyon var. Dün geceden başlayan, benim adım üzerinden gerçekleştirilen bir kumpas operasyonu. Güya terör örgütünü ve suç olan fiili övmüşüm, iddia bu. Bizim bir yayınımız üzerine tamamen kurgu, montaj ve iftira üzerine inşa edilmiş bir suçlama kampanyası var.

Ben hiçbir terör örgütünü övmedim, hiçbir terör örgütü liderini de övmedim. Böyle bir kastım da niyetim de yok. O programda AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun yeni bir çözüm süreci başlatma ve kendi iktidar alanları daralmış olan AKP’ye yeni bir alan açma çabası olduğunu dile getirdim. 6 gün önce 4 Soru 4 Yanıt programında benim sorulara verdiğim yanıtlardan biri de Ensarioğlu’nun çıkışıydı. Gündemdeki bu konu üzerine ben de yorumlarımı ortaya koydum."

Öte yandan TELE1'e de 7 gün ekran karartma cezası verilmişti. 

TIKLAYIN - Merdan Yanardağ’dan Basın Bayramı mesajı: 115 yıl sonra yeniden istibdat rejimi yaşatılıyor!

TIKLAYIN - Merdan Yanardağ: Hiçbir zorbalık karşısında boyun eğmeyeceğim, girdiğim gibi başım dik çıkacağım

TIKLAYIN - Savcı, Merdan Yanardağ’ı, PKK yöneticisi Duran Kalkan’la eşleştirdi, örgüt propagandası ile suçladı: “Açık ve yakın tehlike oluştu”

TIKLAYIN - Tahliye talebi reddedilen Merdan Yanardağ, AYM'ye başvurdu 

TIKLAYIN - RTÜK'ten Merdan Yanardağ'ın sözleri gerekçesiyle TELE1'e 7 gün yayın durdurma cezası