Gündem

TBMM'ye araçla girişe sınırlandırma getirildi

04 Ekim 2023 11:45

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM), araçla ziyaretçi girişine kısıtlama getirdi. Milletvekillerine gönderilen yazıda 1 Ekim günü yaşanan saldırının bu gibi düzenlemelerin önemini gösterdiği ifade edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte toplanan Meclis Güvenlik Koordinasyon Kurulu, Meclis’e gelen ziyaretçilerin araçla girişine sınırlama getirdi.

Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre; Milletvekillerine gönderilen yazıda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte milletvekillerine seçim bölgelerinden yoğun bir ziyaretçi akışı yaşandığı belirtildi.

Siyasi partilerin grup toplantılarının da başladığı ve yoğun bir katılımla devam ettiği kaydedilen yazıda “Ziyaretçilerin gruplar halinde ve araçla giriş yapmak istemelerinden kaynaklı olarak Çankaya ve Dikmen giriş kapılarında yoğunluklar yaşanmıştır” denildi.

Meclis İdare Amiri ve Güvenlik Koordinasyon Kurulu Başkanı Sermet Aydın imzalı yazıda, “TBMM'nin güvenliğinin sağlanması ve gereken önlemlerin alınmasına ilişkin genel esas ve ilkeleri düzenlemek amacıyla toplanan Güvenlik Koordinasyon Kurulunda bu ve benzeri sebeplerle birtakım tedbirlerin alınması zorunluluğu doğmuştur” ifadesi kullanıldı.

Makamlara günlük 5 araç girişi yazma yetkisi 

Bu tedbirlerden birinin araçla girişe sınırlama getirilmesi olduğu kaydedilen açıklamada, “Çankaya ve Dikmen giriş kapılarına araçla ziyaretçi girişi yazmaya yetkili makamlara, günlük beş araç giriş hakkı verilmiştir. Beş aracın üzerindeki talepler güvenlikten sorumlu İdare Amirinin onayına sunulacaktır” denildi.

Araçsız girişlerde sınırlama yok

Kararın sadece araçla giriş yapan ziyaretçiler için alındığı, araçsız ziyaretçi girişlerinde herhangi bir sınırlama bulunmadığı belirtilen açıklamada, “Yeni yasama yılından itibaren başlayacak uygulamayla ilgili TBMM yerleşkesi ve kullanımındaki binalara girişlerde kullanılan randevu kabul sisteminde gerekli düzenlemeler yapılmıştır” ifadeleri kaydedildi.

"1 Ekim'deki saldırı, güvenlik uygulamalarının önemini gösterdi"

Güvenlik Koordinasyon Kurulu kararında 1 Ekim’de gerçekleşen İçişleri Bakanlığına yönelik saldırı da hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı: “1 Ekim günü yaşadığımız terör saldırısı güvenlik uygulamalarının hassasiyetini ve bu çerçevede yapılan düzenlemeler ile alınan kararların önemini bir kez daha göstermiştir.”

TIKLAYIN-Meclis'in açılmasına saatler kala İçişleri Bakanlığı'na terör saldırısı | Bakanlık: Teröristlerden birinin PKK’lı olduğu belirlendi

Ankara'da terör saldırısı

Meclis'in açılmasına saatler kala İçişleri Bakanlığı'na terör saldırısı gerçekleştirildi. Önce bir patlama ardından silah sesleri duyuldu. Bakan Ali Yerlikaya, 2 teröristten birinin bakanlığın Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde kendini patlattığını, diğer teröristin ise etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Çatışma sırasında 2 emniyet görevlisi yaralandı.

Meclis'in karşısındaki İçişleri Bakanlığı yönüne doğru bütün trafik akışı durduruldu. Emniyet güçleri, bakanlık bölgesinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı. Patlamaya ilişkin Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli ve yayın yasağı kararı alındı.

İlerleyen saatlerde kameraların karşısına geçen Yerlikaya’nın göreve geldiği günden bu yana terör gruplarına ve organize suç çetelerine yönelik gerçekleştirdikleri operasyonları hatırlatması dikkati çekti. Yerlikaya ayrıca yayın yasağını hatırlatarak sosyal medya kullanıcılarını; “Sosyal medya hesaplarından bu görüntüyü paylaşanları uyarıyorum, lütfen bu görüntüleri silsinler ve bizim acımızı paylaşsınlar” diyerek dedi.

T