Politika

TBMM’deki bütçe görüşmelerinde Numan Kurtulmuş’un konuşurken CHP Grubu'ndan “Zindaşti” ve “damat” sloganları

05 Aralık 2022 21:48

TBMM’deki bütçe görüşmelerinde AKP Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un konuşması sırasında CHP'li milletvekilleri “Zindaşti” ve “damat” sloganları attı.

AKP'li Kurtulmuş, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmelerde söz aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmaya yüklenen Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

”Hakarete varan sözlerle AKP grubunu bir şekilde muhatap alarak konuşmanın doğru olmadığını ifade etmek isterim. Milletvekillerimizin kimler tarafından seçildiği aşikardır. Biz hiç bir milletvekiline hakaret etmedik, etmeyiz. Milletvekillerini kim belirliyor derseniz, sizin milletvekillerinizi nasıl belirlendiğini herkes biliyor. Sosyal medyaya kadar düşmüş olan, şu an partinizle alakası olmayan iki değerli yöneticinizin nasıl milletvekili seçildiğini biliyoruz. Milletvekilleri partilerin kurullarında seçiliyor. Milletvekili milletin helal oyları ile seçiliyor.

Ayrıca her seferinde burada söylenilen bir şey: Burada cumhurbaşkanlığı bütçesini sunma yetkisi cumhurbaşkanı yardımcısının ya da cumhurbaşkanının belirleyeceği bir bakandadır. Burada hiç kimsenin meclise hakaret etmeye hakkı yoktur. O zaman şunu söyleyeyim: arkadaşlar Gazi Meclis’e saygı duyun dediğinde ‘Bırakın bu ayakları diyen’ Türkiye’nin ikinci partisinin genel başkanıdır. Bu Meclis, Gazi bir Meclis’tir.

Sayın Kılıçdaroğlu, konuşmalarının sonunda sürekli diktatör dediği cumhurbaşkanına tiran dedi. Halkta karşılığının kalmadığını söyledi. Biz de diyoruz Kılıçdaroğlu’na madem cumhurbaşkanının halkta karşılığı kalmadı, buyurun er meydanına, adaylığınızı ilan edin. Zaten Kılıçdaroğlu’nun buradaki konuşması Genel Kurul bütçesi konuşması değil, cumhurbaşkanı adaylığı konuşması. ”

Kurtulmuş’un konuşması sırasında muhalefet milletvekilleri, ‘Zindaşti, Zindaşti, Zindaşti’ diyerek tempo tuttu. Zaman zaman ‘damat, damat, damat’ diye de bağıran milletvekilleri, Kurtulmuş’un konuşmasını engelledi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un uyarılarının ardından Kurtulmuş, konuşmasına devam etti.

ANKA'nın aktardığı bilgiye göre gerginlik büyüdü, AKP ve CHP'li milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı da olan AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu’ya vurmaya çalıştı. Her iki partinin grup başkanvekilleri araya girerek gerginliği sakinleştirdi. Birleşime verilen 5 dakikalık aranın ardından ortam sakinleşti.

CHP grubu, konuşmasının ardından "iktidardan gittikleri" mesajını vermek için el sallarken, Kurtulmuş ise 'Rabia' işareti ile karşılık verdi.

CHP'Lİ SERTEL'E KÜFÜR NEDENİYLE KINAMA CEZASI VERİLDİ
Tartışma sırasında milletvekilleri arasında sert diyaloglar yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel'e küfür ettiği gerekçesiyle kınama cezası verildi. Ceza teklifi AK Parti, MHP ve HDP oylarıyla kabul edildi. HDP'liler 'evet' oyu verme gerekçelerini Sertel'in 'cinsiyetçi küfür etmesi' olarak açıkladı.

Sertel'in ceza almasına neden olan diyaloglar tutanaklara şöyle yansıdı:

NUMAN KURTULMUŞ: Dün Devrim arabalarının yapılmasını engelleyen odaklar ile bugünün Türkiye'nin ileriye gitmesini istemeyen vesayet odaklarının temsilcileri arasında zerre miskal bir fark yoktur, zerre miskal bir fark yoktur. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
VELİ AĞBABA: Peki, devleti FETÖ'ye teslim eden kim? Meclisi bombalayan albayları general yapan kim? Sensin!
(AK PARTİ ve CHP sıralarından gürültüler)
ATİLA SERTEL: Doğruyu söylemeyen o. ç....
(AK PARTİ ve CHP sıraları arasında karşılıklı laf atmalar, ayağa kalkmalar)
BAŞKAN: Arkadaşlar, lütfen yerinize...
İdare Amirleri... (AK PARTİ ve CHP sıralarından gürültüler, ayağa kalkmalar)
MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU: Küfrediyor, küfrediyor; temiz dil kullanması lazım, temiz dil kullanması lazım. Herkesin temiz dil kullanması lazım.
BAŞKAN: Arkadaşlar... (AK PARTİ ve CHP sıralarından gürültüler, ayağa kalkmalar)

 

CHP'li Sertel'e 'kınama cezası'

Tartışma sırasında milletvekilleri arasında sert diyaloglar yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel'e küfür ettiği gerekçesiyle kınama cezası verildi. Ceza teklifi AKP, MHP ve HDP oylarıyla kabul edildi. HDP'liler 'evet' oyu verme gerekçelerini Sertel'in 'cinsiyetçi küfür etmesi' olarak açıkladı.

 

 

 

 

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu: Tiranlar, zorbalar hep giderler, o da altı ay içinde gidecek

TIKLAYIN | TBMM'de bütçe görüşmeleri | HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Bu bütçe sizin son; küçük ortağın da değersiz yalnızlığının müjdecisi bir bütçedir

TIKLAYIN | AKP'li Canikli asgari ücreti geçen yılla kıyasladı: Çok artış yok ama düşmemiş

TIKLAYIN | İyi Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu'dan AKP'ye: 3 Y’yi yok etmek için geldiniz, yasama, yürütme ve yargıyı yok edip gidiyorsunuz