Dünya

Tayvan: Çin, Covid protestoları nedeniyle bizi günah keçisi olarak kullanabilir

07 Aralık 2022 07:31

T24 Dış Haberler

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Çin'de meydana gelen Covid kısıtlamalarına karşı protestolara destek verirken, eylemlerin tekrar başlaması durumunda Pekin'in Tayvan'ı "günah keçisi" olarak kullanabileceğini ifade etti.

Geçen hafta Çin'de yaygın olarak meydana gelen protestolarla ilgili konuşan Wu, dünyadaki tüm demokrasilerin Çin'e "temel insan haklarına saygı duyulması" çağrısı yapması gerektiğini belirtti. 

The Guardian'a konuşan Wu, "İnsanların geçimi kısıtlandığında ya da hükümet politikaları hayatlarını kısıtladığında bence ayağa kalkıp temel haklar istemeleri en doğrusu" dedi.

Wu, eylemlerin tekrar başlamasının veya büyümesinin Çin'in gözlerini Tayvan'a çevirmesine sebep olabileceğini ifade etti.

"Biz her zaman Çin yönetiminin, halkın dikkatini içerideki sorunlardan uzağa çekme için dış sorun yaratmaya çalışmasından endişe ederiz" diyen Wu, "Pekin'in Tayvan'ı hedef alıp; eylemlerin arkasında Tayvan'ın olduğunu söyleyeceğinden endişeliyiz" diye konuştu.

Çin'de 24 Kasım'da Urumçi'de karantinada olduğu iddia edilen apartmanda çıkan yangının ardından çok sayıda şehirde Covid-19 tedbirleri protesto edilmişti.