Dünya

Taylandlı gazeteciler "tapınakta grafiti" haberlerinden dolayı tutuklandı

13 Şubat 2024 15:06

T24 Dış Haberler

Bağımsız bir online haber kuruluşu olan Prachatai'nin muhabiri Nattaphol Meksobhon ve serbest fotoğrafçı Nattaphon Phanphongsanon'un Pazartesi günü tutuklandığı bildirildi. 

Gazetecilerin avukatları ve polis tarafından yapılan açıklamada, iki Taylandlı gazetecinin yaklaşık bir yıl önce Bangkok'taki bir tapınağın duvarına sprey boyayla anarşist bir sembol ve yasalarını eleştiren bir şekil çizen bir aktivistle ilgili yaptıkları haber nedeniyle tutuklandıkları belirtildi. 

Gazetecileri temsil eden Taylandlı İnsan Hakları Avukatları, ikilinin "tarihi bir mekana zarar vermek" ve kamuya "vandalizm" yapmakla suçlandığını söyledi.

İddialar, geçen Mart ayında, bir aktivistin Bangkok'taki Büyük Saray yerleşkesinde bulunan Zümrüt Buda Tapınağı'nın duvarına "anarşist bir sembol" ve "112 sayısını" sprey boyayla boyadığı haberinden kaynaklandı. 

112 sayısı, sarayı eleştirilerden koruyan ve algılanan her kraliyet hakareti için maksimum 15 yıla kadar hapis cezası öngören "lese majeste" yasasına bir gönderme olarak kabul edildi.
 
Bu ceza, uluslararası insan hakları grupları tarafından aşırı olarak nitelendirilerek kınandı. Olay videoya kaydedildi ve medyada geniş çapta yer aldı.
 
Prachatai haber editörü Tewarit Maneechai, iki gazetecinin, aktivistin tapınağın duvarına grafiti yazacağını önceden bilmeden hikayeyi yazmaya gittiğini savundu.