Gündem

Tatilleri biten gurbetçiler dönüş yolunda: "Avrupa'da ezan sesinden yoksun kalıyoruz"

"Sınır kapılarında saatlerce bekliyoruz, ülke büyüklerimiz bu sorunlar için girişimlerde bulunursa minnettar oluruz"

26 Ağustos 2022 19:13

Yaz tatillerini ve yıllık izinlerini Türkiye'de geçiren gurbetçiler, tatillerinin sona ermesi birlikte yaşadıkları Avrupa ülkelerine dönüş yapmaya başladı. Edirne'den Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'nda ise uzun araç kuyrukları oluştu. 

Gümrükte bekleyişlerinin çileye döndüğünü belirten Hamdi Karacıkay, Avusturya’ya gideceğini söyleyerek, “Hırvatistan ve Sırbistan sınır kapılarında rezil oluyoruz. Lavabo ihtiyacımızı bile göremiyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan rica ediyoruz, oralara da bir el atıp bizleri bu zulümden kurtarsın. Annemden babamdan ayrıldım diye üzülüyorum ama ne yapayım çoluk çocuk orada, biz buraya gidip geliyoruz. Şimdi Avusturya’nın Dornbirn kentine gidiyorum. Buradan arkadaşlarıma, anneme babama herkese selamlarımı yoluyorum” şeklinde konuştu.

Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde iznini ailesiyle geçirdikten sonra yaşadığı Hollanda’nın Amsterdam kentine gideceğini belirten Ünsal Önal, “Geride sevdiklerimizi ve güzel hatıralar bırakıyoruz. 11 ay ezan sesinden yoksun gurbette kalıyoruz. Gelirken ayrı bir çile, giderken ayrı bir çile çekiyoruz. Bu her yıl tekrarlanan bir süreç haline geldi. Şimdi biz bunu artık kendimizi alıştırarak çıktığımız için çileden ziyade bekleme süremiz ne kadar olursa o kadar iyi olur. Biz 3-5 saatleri artık beklemekten saymıyoruz. Sırbistan’ın ve Bulgaristan sınır kapılarında saatlerce bekliyoruz. Ülkemiz bu sorunlar için bir çözüm yolu bulursa bizim için daha büyük imkanlar sağlanacak. Biz de bu şekilde daha kısa bir sürede evimize, yuvamıza ulaşmış olacağız. Ülke büyüklerimiz bu sorunlar için girişimlerde bulunursa onlara da ayrıca minnettar oluruz” ifadelerini kullandı.

Tatilini Türkiye’de geçirdikten sonra yaşadığı Almanya'ya dönüş yapmak için gümrükte sıra bekleyen Serap Ertuğrul ise 'aşırı trafik yoğunluğu olduğundan dolayı berbat durumda olduklarını' ifade ederek, “Bulgaristan ve Sırbistan sınır kapılarını açmaz, hep bir dert bir çile çekiyoruz. Biz vatanımızı ve sevdiklerimizi görmek için geliyoruz. Vatana gelirken tüylerimiz diken diken olmakla beraber kalp atışlarımız hızlanıyor ama geri dönüşümüz çok hüzünlü oluyor. Tatilimiz boyunca İstanbul Gebze’de, Bartın, Ordu ve birkaç yerde daha kaldık şu an ise geri dönüyoruz” dedi. (İHA)