Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Kayseri'de tohum dağıtım töreninde konuştu

15 Mayıs 2025 18:31

Güncelleme: 15 Mayıs 2025 20:50

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın, zirai donun ardından devam eden hasar tespit çalışmalarına ilişkin, "TARSİM'deki çalışmaların 10 gün içerisinde tamamlanmasını görmüş olacağız. Haziran ve temmuzda bunların hasarları ödenmiş olacak." ifadeleri ön plana çıktı.

Bakan Yumaklı, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün bahçesinde düzenlenen tohum dağıtım törenine katıldı.

Burada konuşan Yumaklı, ülke genelinde geçen ay başında yaşanan zirai don olayından Yeşilhisar, Yahyalı, Develi ve İncesu ilçelerinde yoğunlukla elma ve kayısının etkilendiğini söyledi.

TARSİM'in tüm illerdeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Yumaklı, "TARSİM'deki çalışmaların 10 gün içerisinde tamamlanmasını görmüş olacağız. Haziran ve temmuzda bunların hasarları ödenmiş olacak. Sigortalı olmayan üreticilerimiz içinse, ÇKS'ye kayıtlı üreticilerimizin don olayı gerçekleşene kadarki masraflarını da karşılayacağız. Hasar oranlarına göre bu çalışmaları kısa süre içinde bitirmiş olacağız." diye konuştu.

Bakan Yumaklı, Kayseri'ye son 23 yılda tarım, orman ve su alanında 100 milyar lira yatırım yaptıklarını, bunun 67,3 milyar lirasının su ve sulama yatırımlarına ayrıldığını vurguladı.

Kayseri'de üretilen 32 ürünün coğrafi işaretli olduğunu anımsatan Yumaklı, bitkisel üretimin 3,5 kat, süt üretiminin 3 kat, kentin tarımsal hasılasının da 23 yılda 43 kat arttığını dile getirdi.

Kocasinan Jeotermal Sera Organize Tarım Bölgesi çalışmaları

Sadece Kayseri için değil, bölge ve Türkiye için de önemli olan Kocasinan Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesinin (OTB) son durumuna ilişkin bilgi veren Yumaklı, şunları kaydetti:

"OTB'mizin genel yerleşim planı ve üstyapı modül projeleri ile imar planları onaylandı. Maden Tetkik Arama tarafından 2 jeotermal kuyu açıldı, üçüncü kuyunun sondajı devam ediyor. Mart ayında 2025 yılı yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığımıza teklif ettik. Yakında onun da onayı geldiğinde Kayseri için önemli bir dönüm noktası olacak. Hedefimiz bu altyapı çalışmalarına yılın ikinci yarısında başlamak. Yılda 35 bin ton üretim kapasitesine sahip OTB'miz, tamamen faaliyete geçtiğinde yüzde 75'i kadın olmak üzere 1500 kişiye istihdam sağlayacak. Projenin tamamı için 5 milyar liralık bir bütçe öngörüyoruz. Tamamen bittiğinde ekonomimize yıllık Kayseri'den 2 milyar lira gelirin oluşması söz konusu." (AA)








 

 

 

 

 

 
 
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir