Bilim / Teknoloji

Tarihinde ilk, dünyada 5. oldu: Japonya Ay'a iniş gerçekleştirdi!

Japonya; ABD, Rusya, Çin ve Hindistan'ın ardından Ay'a iniş gerçekleştiren 5. ülke olmayı başardı

19 Ocak 2024 20:16

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı, daha önce yörüngeye gönderdiği SLIM adlı insansız uzay aracını, Ay'a yumuşak iniş yapması için gönderdi.

Aracın başarılı bir iniş yapması üzerine Japonya tarihinde ilk kez Ay'a iniş gerçekleştirmiş oldu.

Uzayı keşfetmek üzerine çeşitli araştırmaların sıklaştığı bugünlerde tarihi gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Eylül ayında Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA) tarafından fırlatılan SLIM adlı insansız uzay aracını, Ay'a yumuşak iniş yapması için gönderdi. SLIM bugün ilk kez Ay'a iniş gerçekleştirerek tarihi bir başarıya imza attı.

SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı uzay aracı Ay yüzeyine yumuşak iniş yaptı.

Japonya; ABD, Rusya, Çin ve Hindistan'ın ardından Ay'a iniş gerçekleştiren 5. ülke olmayı başardı.

Bu başarı Japonya'yı Rusya (o zamanlar Sovyetler Birliği), ABD, Çin ve Hindistan'ın ardından Ay'a inen beşinci ülke yapıyor. Geçtiğimiz yıl Hindistan da Chandrayaan-3 göreviyle Ay'a iniş yapanlar listesine katılmıştı.

SLIM ne yapacak?

Teknoloji editörü Metin Akpınar'ın haberine göre,  SLIM, Shioli Krateri'nin kenarındaki hedef bölgesinin 100 metre yakınına inmeyi hedefliyordu. SLIM esasında bir kargo araştırma görevi konumunda.

Bir analiz kamerası ve bir çift ay gezgini de dahil olmak üzere çeşitli bilimsel yükler taşıyordu.

Bununla birlikte SLIM aynı zamanda Ay'a iniş görevlerinin standartlarını, kolay olan yere inmekten tam olarak istenen yere inmeye doğru değiştirmeyi umuyor.

SLIM öncelikle bir iniş teknolojisi gösterisi olsa da, bir Ay günü veya yaklaşık iki Dünya haftası sürecek olan yüzey görevi sırasında bazı bilim çalışmaları yapmak üzere tasarlandı.

Eğer sonda iniş denemesinden sağ çıkarsa, SLIM yerleşik spektrometresini kullanarak Ay ekvatorunun yaklaşık 15 derece güneyinde yer alan Mare Nectaris ("Nektar Denizi") bölgesini inceleyecek.

Araçtan elde edilecek veriler bölgenin bileşimi hakkında bilgi verecek ve bu da Ay'ın oluşumuna ve evrimine ışık tutabilecek.

Her şey plana uygun giderse, SLIM ayrıca LEV-1 ve LEV-2 adı verilen iki küçük gezgini de göreve çıkaracak. LEV-1 Ay yüzeyinde zıplayacak şekilde tasarlanırken, top şeklindeki LEV-2 ikiye ayrılacak ve iniş alanının etrafında gezinecek.

Bu iki küçük robot kendi verilerini toplayacak ve SLIM ana gemisinin resimleri de dahil olmak üzere bir dizi fotoğraflar çekecek.

Türkiye'nin insanlı uzay yolculuğu: İstikbal göklerdedir

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu ve ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.
 
Uzay yolculuğu başlayan Alper Gezeravcı, ilk Türk astronot unvanını aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhuriyetimizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılı'na insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz" mesajı paylaştı.
 
İlk Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü, Atatürk'ten ilhamla "İstikbal göklerdedir" oldu.
 
 
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.
 
ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı.

TIKLAYIN - Türkiye'nin uzay yolculuğu başladı | İlk Türk astronot Alper Gezeravcı uzaydaki ilk sözünde Atatürk'ü andı: İstikbal göklerdedir

TIKLAYIN - Sosyal medyada Gezeravcı'nın uzay yolculuğu gündem oldu: "Ayağına asteroit değmesin"

VİDEO - İlk Türk astronot Gezeravcı'dan kalemle yer çekimi testi

TIKLAYIN - Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğu başladı: İşte fırlatma anından fotoğraflar

TIKLAYIN - İlk Türk astronot Alper Gezeravcı kumpas davasıyla TSK’dan ihraç edilmiş

TIKLAYIN - SpaceX: Kapsülün kapağı kapatıldı, Falcon 9'un fırlatılmasına 2 saatten az süre kaldı

TIKLAYIN - İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, ailesiyle vedalaşıp uzay aracına hareket etti: "Sizi yukarıdan arayacağım"

VİDEO - SpaceX'ten paylaşım: İşte ilk Türk astronot Gezeravcı'yı uzaya götürecek roket

TIKLAYIN - Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğunda gözler onun üzerinde: Alper Gezeravcı kimdir?