Dünya

"Tarihin akışını değiştiren devlet adamı": Mevcut ve eski liderlerden Mihail Gorbaçov mesajları

SSCB'nin son lideri Rus siyasetçi Mihail Gorbaçov, 91 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

31 Ağustos 2022 09:10

T24 Dış Haberler

Sovyetler Birliği'nin son lideri, Soğuk Savaş'ın sona ermesinde oynadığı kritik rolle tarihin akışında önemli bir yer sahibi olan Mihail Gorbaçov'un 91 yaşında hayatını kaybetmesi üzerine mevcut ve eski liderler baş sağlığı mesajları paylaştı. Kremlin, Rusya lideri Vladimir Putin'in Gorbaçov'un "ölümünün derin acısını paylaştığını" aktardı.  

Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov'un ölümü üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra ABD, Avrupa Birliği liderlerinden de baş sağlığı mesajları paylaşıldı. Eski ABD Dışişleri Bakanları da Gorbaçov'u andı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov tarafından yapılan açıklamada “Başkan Putin Mihail Gorbaçov’un ölümü üzerine derin acısını paylaşıyor.” İfadelerine yer verdi. Peskov, Rusya liderinin Gorbaçov’un ailesi ve yakınlarına baş sağlığı dileklerini ileteceğini belirtti.

Mihail Gorbaçov ve Vladimir Putin

"Dikkate değer bir vizyon sahibi"

ABD Başkanı Joe Biden da Gorbaçov için yaptığı baş sağlığı açıklamasında “dikkate değer bir vizyon sahibi” ifadelerini kullandı. 

Biden, açıklamasında “Gorbaçov göreve geldiğinde Soğuk Savaş neredeyse 40 yıldır sürüyordu, komünizm ise daha uzun” dedi.

Biden, Gorbaçov’un “demokratik reformları ve nükleer silahsızlanmayı kucaklayacak kadar cesur olduğunu” söyledi.

Biden, “Dünyanın her yerinde insanlar Gorbaçov’un ‘daha iyi bir dünyaya’ inancından faydalandı” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen de Twitter üzerinde paylaştığı baş sağlığı mesajında şu ifadeler kullandı:

“Mihail Gorbaçov güvenilir ve saygı duyulan bir liderdi. Soğuk Savaş’ın bitiminde ve Demir Perde’nin indirilmesinde kritik bir rol oynadı. Özgür bir Avrupa için yolu açtı. Mirasını unutmayacağız”

"Tarihin akışını değiştiren devlet adamı"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gorbaçov için bir açıklama yayımlayarak eski Sovyetler Birliği lideri için “tarihin akışını değiştiren eşi benzeri olmayan bir devlet adamı” ifadelerini kullandı. 

Guterres, açıklamlarına şöyle devam etti: “Gorbaçov, Soğuk Savaş’a barışçıl bir son getirmek için herhangi bir bireyden daha fazlasını yaptı. Dünya, yüce bir küresel lider, bağlı bir çok taraflılık savunucusu ve yorulmak bilmez bir barış savunucusu kaybetti.” 

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, BBC üzerinden yaptığı açıklamada “Ruslar kadar Avrupa halkı da son Sovyet lideri Mihail Gorbaçov’a büyük bir şükran borçlu” dedi.

"Özgür dünya onu özleyecek"

1990 yılında Gorbaçov’la yeniden birleşmeyi müzakere eden eski ABD Dışişleri Bakanı James A Baker, “Dünya Gorbaçov’un uluslararası ilişkilerdeki etkisini özleyecek” dedi.

Baker, “Tarih, Mihail Gorbaçov’u büyük ulusunu demokrasiye doğru yönlendiren bir dev olarak hatırlayacak. Gorbaçov, imparatorluğu güç kullanarak bir arada tutmanın aksindeki kararıyla Soğuk Savaş’ın barışçıl sonlanmasında kritik bir rol oynadı. Onun dürüst bir arabulucu olduğunu düşünüyorum ve Moskova’dan iç baskıya rağmen sözüne güvenebiliyordum. Özgür dünya onu özleyecek.” Dedi.

Eski ABD Dışişleri Bakanı ve son Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, baş sağlığı açıklamasında “Gorbaçov’un Avrupa’da barışa bağlılığı ortak tarihimizi değiştirdi” dedi. 

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Gorbaçov’un “Avrupa’da Demir Perde indikte sonra Doğu ve Batı arasındaki yakınlaşmayı şekillendirdiğini” söyledi.

Britanya Başbakanı Boris Johnson ise Gorbaçov’un cesaretine ve dürüstlüğüne hayran olduğunu ifade etti.

Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov 91 yaşında hayatını kaybetti

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) son lideri Rus siyasetçi Mihail Gorbaçov, 91 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Gorbaçov, 1985'ten 1991'de SSCB'nin dağılmasına kadar fiili olarak devlet başkanı görevini yürütmüştü.

Mihail Gorbaçov kimdir?

Mihail Sergeyeviç Gorbaçov 2 Mart 1931 doğumlu, Rus siyasetçi ve Sovyetler Birliği'nin son lideridir. Gorbaçov'un perestroika (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) adını verdiği reform çalışmaları Soğuk Savaş'ı bitirdi. Fakat Gorbaçov’un bu reformları Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin ülkede politik üstünlüğünü kaybetmesine ve sonrasında da Sovyetler Birliği'nin dağılmasına neden oldu. 1990'da Nobel Barış Ödülünü kazanan Gorbaçov, hakkında en çok eser yazılan ilk 100 kişi listesinde yer almaktadır.