Politika

Tanrıkulu: Silivri Cezaevi'nde bulunmak, Türkiye'de barış ve demokrasi için ödenmesi gereken bir kamu hizmetine dönüştü

sezgin tanrıkulu

16 Haziran 2025 17:47

Güncelleme: 16 Haziran 2025 17:56

T24 Haber Merkezi

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Silivri Cezaevi Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde inşa edildi ve bu iktidarın zalimliğinin, zulmünün yaşandığı dönemin simgesi haline geldi. Burada bulunmak, Türkiye'de barış ve demokrasi için ödenmesi gereken bir kamu hizmetine dönüştü" dedi.

İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik sözleri nedeniyle açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Silivri'de görülen Ekrem İmamoğlu davasını izledikten sonra yaptığı değerlendirmede, davadaki siyasi yönlere ve cezaevindeki koşullara dikkat çekti.

Tanrıkulu, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün Silivri'de Ekrem İmamoğlu'nun duruşmasını takip ettik ve ardından cezaevinde bulunan dostlarımızı ziyaret ettik” dedi.

Sezgin Tanrıkulu'nun sosyal medya paylaşımı şu şekilde:

"Bugün Silivri'de Ekrem İmamoğlu'nun duruşmasını takip ettik ve ardından cezaevinde bulunan dostlarımızı ziyaret ettik.

İmamoğlu davasında savcı iki sayfalık mütaalasıyla, hazırladığı iddianameyi tekrar ederek ‘kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret’, ‘tehdit’ ve ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’ iddialarıyla 2 yıl 8 aydan 7 yıl 4 aya kadar cezalandırılmasını ve TCK'nin 53. Maddesi uyarınca siyasi yasak talep etti.

Savcılık makamının talep ettiği üç ayrı suçtan da suçun unsurlarının oluşmadığı çok açık. Avukat arkadaşlarımız bunu duruşmanın ertelendiği 16 Temmuz'da ayrıntılı değerlendirecekler; bizler de görüşlerimizi kamuoyunda paylaşacağız.

Ancak dikkat çeken husus, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı olan İmamoğlu'nun içinde bulunduğu durumu değerlendirdiği anlatımlarının, mahkeme tarafından bu amaçla sorulmamasına karşın, esas hakkında savunma olarak kabul ettiği ve savunma için avukatların talebine rağmen süre vermemesidir. (Gerçi duruşmada yargılamanın esas öznesi olan sanık İmamoğlu, her an söz alır, değerlendirme ve savunma yapabilir.)

16 Temmuz'daki yapılacak duruşmada mahkemenin kastının ne olduğunu uygulamasıyla anlayacağız. Yargılamayla ilgili söylenecek çok söz var; bunları paylaşmaya devam edeceğiz.

Ayrıca cezaevindeki dostlarımızı da ziyaret ettik. Silivri Cezaevi Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde inşa edildi ve bu iktidarın zalimliğinin, zulmünün yaşandığı dönemin simgesi haline geldi.

Açıldığı günden beri 20 yıla yakın zamandır burada yapılan yargılamaların tümü adil yargılama kurallarına aykırı, savunmayı yok sayan bağımsız ve tarafsız olmayan yargı eliyle yürütülmeye devam ediyor.

Burada bulunmak, Türkiye'de barış ve demokrasi için ödenmesi gereken bir kamu hizmetine dönüştü.

Buranın geçmişinde ve bugününde pozitif ve negatif olarak yer alanlar var; tarih hafızasına kaydediyor.

Silivri'den herkese selamlar ve sevgiler."