Dünya

Taliban Hükümeti Dışişleri Bakanlık Sözcüsü: Uzlaşma komisyonu kurduk, Eşref Gani dahil kaçanları geri çağırıyoruz

"Güvenliğinden endişe edenlere geri dönüş güvencesi veriyoruz"

19 Ekim 2022 11:03

Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Abdülkahhar Balki, “Uzlaşma komisyonu kurduk, Eşref Gani dahil kaçanları geri çağırıyoruz” dedi.

Balki, HaberTürk yazarı Nagehan Alçı’nın sorularını yanıtladı. Balki şunları kaydetti:

"Güvenliğinden endişe edenlere geri dönüş güvencesi veriyoruz"

-Taliban Geçici Hükümeti olarak ülkeden kaçmış muhalifleri geri çağırıyorsunuz, dönmeleri için ne vaat ediyorsunuz? Siyasete girebilirler mi mesela? Güç paylaşımı yapar mısınız

Herkesi çağırıyoruz, Afganistan dil, ırk ayrımı olmadan tüm Afganlara ait. O nedenle bir uzlaşma konseyi kurduk. Güvenliğinden endişe edenlere geri dönüş güvencesi veriyoruz. Çalışmalarımız sonucu şimdiye kadar 150 kişi döndü. Aralarında yüksek kademede görev yapmışlar var.

- Nasıl bir konseyden bahsediyorsunuz? Güney Afrika’da Uzlaşma Komisyonu kurulmuştu Apartheid rejimi sonrası, orada gerçek bir yüzleşme yaşanmıştı, böyle bir şey yapabilir misiniz?

Bizim yönetimden eski dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı gibi üst düzey isimlerden oluşan bir konsey kurduk. 7-8 siyasetçi isimden oluşuyor. Bu konsey eve dönmek isteyenlere nasıl döneceklerini ve hangi garantilerin verileceğini kararlaştırmaya yoğunlaşmış durumda.

-Geri dönüş şartlarınız neler? Ve geri dönmek isteyenlere hangi garantileri veriyorsunuz?

Şartımız yok. Onların kendi endişeleri var. İşgal zamanında ciddi sorumlulukları olanlara da geri dönüp onurlu bir hayat yaşama sözü veriyoruz.

- ABD çekilirken ve siz gelirken ülkeden kaçan eski devlet başkanı Eşref Gani ya da onun kabinesindeki bakanlar da istese gelebilirler mi? Başlarına bir şey gelmeyeceğinin garantisini veriyor musunuz?

Çağrımız herkesi kapsıyor. Bu komisyon kimseyi dışlamıyor. Geçmişte yaptıkları üzerinden ayrımcılık yapmıyor.