Gündem

“Taciz şüphelisi” eski ilçe başkanının af talebi, PM’nin önüne gelmiş

İtiraz üzerine Özel “İddialar detaylı araştırılsın, değerlendirelim” diyerek talebi oylamaya açmadı

CHP Mudanya eski İlçe Başkanı Hasan Yıldırım, partiden ihraçlı olduğu halde, Mart ayında CHP Bursa İl Başkanlığının düzenlediği, toplu üye katılım töreninde yer almış

06 Aralık 2023 14:04

Bursa’da taciz iddiasıyla görevden alındıktan sonra il kongresinde de eski milletvekiline yumruk attığı gerekçesiyle partiden ihraç edilen CHP eski Mudanya İlçe Başkanı Hasan Yıldırım’ın af talebinin, Parti Meclisi’nin gündemine geldiği öğrenildi. Kulislerde konuşulan iddiaya göre Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “taciz” iddialarını hatırlatarak af talebine itiraz etti. Genel Başkan Özgür Özel de, “İddialar iyice araştırılsın, yeniden değerlendirelim” deyince Yıldırım’ın af talebi oylamaya açılmadı.

CHP’de eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun partinin kuruluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla tüm parti örgütüne “100. Yıl Affı” çağrısı yapmasının ardından Genel Merkez’e bugüne kadar 500’den fazla af başvurusunun yapıldığı öğrenildi. İl ve ilçe örgütlerinin olumlu görüş sunduğu tüm dosyaları incelemeye başlayan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) başvuruları sırasıyla Parti Meclisi’nin (PM) gündemine sunarken, ilk olarak geçtiğimiz hafta Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile birlikte 11 partili affedilmişti. Bu kapsamda yeni aflar da gündeme gelmeye başladı.

Eski vekile yumruk suçlamasıyla ihraç edilmişti

İddiaya göre, 2011 yılında düzenlenen Bursa Olağanüstü Kongresi’nde eski milletvekili Abdullah Özer’i yumruklayan ve “parti disiplini ile bağdaşmayan suçlar” kapsamında partiden ihraç edilen Yıldırım, söz konusu olaya ilişkin mahkemeden beraat ettiği gerekçesiyle affını talep etti. Dosyayı inceleyen MYK, bir önce Bursa İl Başkanı Turgay Özkan’ın da olumlu görüşü üzerine, af talebini PM’nin gündemine iletti. Antalya’daki Çalışma Toplantısının ardından bu hafta toplanan Parti Meclisi, dört partilinin af talebi ile birlikte Yıldırım’ın da dosyasını gündeme aldı. PM toplantısında Hasan Yıldırım’ın dosyası açılınca söz alan Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Yıldırım’la ilgili taciz iddialarını hatırlattı.

Sarıbal itiraz etti, Özel “İyice araştıralım” dedi

Yıldırım, 2010 yılında Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı bir yemekte kadın bir garsonu taciz etmekle suçlanmıştı. İddialar, kamuoyunun gündemine gelince ilçe başkanlığı görevinden alınan Yıldırım, yaptığı açıklamada siyasi komploya kurban gittiğini söylemişti. Sarıbal’ın itirazları üzerine “taciz” iddiasının önemli olduğunu dile getiren Genel Başkan Özgür Özel, Yıldırım’la ilgili dosyayı oylamaya açmadı. Edinilen bilgiye göre Özel, iddiaların mutlaka araştırılması gerektiğini dile getirerek, “İddialar iyice ve detaylı araştırılsın, bu dosyayı gerekli araştırma yapıldıktan sonra yeniden değerlendirelim” deyince, PM’de Yıldırım’la ilgili oylama yapılmadı.

Affedilmeden, transfer töreninde poz vermiş, açıklama yapmış

Bu arada Hasan Yıldırım’ın CHP’den ihraç edildikten sonra Memleket Partisi’ne üye olduğu ve 2022 yılı içerisinde düzenlenen olağanüstü kongrede il başkanı seçildikten üç ay sonra istifa ettiği, sonrasında da bu yılın Mart ayında CHP’ye “toplu üye katılım” töreninde yer aldığı ortaya çıktı. Memleket Partisi Bursa örgütünden topluca istifa eden 190 kişiyi temsilen 40 kişilik grupla birlikte törende yer alan ve CHP’ye üye olduğunu açıklayan Yıldırım, “Memleket Partisi’nde üyelerimizle aile gibi olduk. Bazı sorunlar yaşadığımızdan dolayı ayrılmak zorunda kaldık. Daha öncesinde Mudanya İlçe Başkanlığı görevinde bulundum. O dönemde yaşadığımız sıkıntılar ve iftiralardan dolayı ayrılmak durumunda kalmıştık. CHP bizim baba ocağımızdır” ifadesini kullanmıştı.