Gündem

“Taciz iddiasında bulunur” düşüncesiyle kadın asistana ayrımcılık yapan profesöre 50 bin lira para cezası

03 Eylül 2023 12:17

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bir üniversitenin tıp fakültesi dahili tıp bilimleri bölümünde asistan olan bir kadının, bölüm başkanı profesör tarafından “taciz iddiasında bulunur” düşüncesiyle yıldırmaya maruz kaldığı ve gördüğü ayrımcılığı yazdı. Konunun Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na al ettiğini ve profesöre 50 bin lira para cezası verildiğini belirten Öztürk, “Bu parayı ödedikten sonra kadın asistanlara karşı nasıl bir uygulama içinde olacağını en çok o bölümün çalışanlar merak ediyor. Bu karar, aynı kafada olanlara da ders olsun” diye yazdı.

Öztürk söz konusu olayı şöyle aktardı:

“Avukat Gamze Çelikkol, bir üniversitenin Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümünde asistan olan kadının başına gelenleri, sadece kadın olduğu için nasıl bir ayrımcılığa tabi tutulduğunu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na şikayette bulundu. Ayrımcılıkla suçladıkları bölüm başkanı olan profesöre idari para cezası uygulanmasını talep etti.

Bu konuyu araştırırken, benzer durumun sadece bir fakültenin bir bölümünde değil, değişik illerde de yaygın olduğunu öğrendim. Sonuçta, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, kadın olduğu için taciz iddiasında bulunur düşüncesiyle asistan doktorlarla aynı poliklinikte birlikte çalışmayan, Biyolojik Tedavi Polikliniğinde kadın asistan doktorlara görev vermeyen, asistan doktoru aynı anda iki poliklinikte çalışmak zorunda bırakan ve bunları kasıtlı olarak, asistan hekimin kadın olması dolayısıyla ve yıldırma (mobbing) amacıyla yapan bilim dalı başkanına 50 bin lira idari para cezası verdi.

Ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 bin lira idari para cezasına çarptırılan bilim dalı başkanı profesör, bu parayı ödedikten sonra kadın asistanlara karşı nasıl bir uygulama içinde olacağını en çok o bölümün çalışanlar merak ediyor. Bu karar, aynı kafada olanlara da ders olsun.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.