Gündem

T24, tarihî seçimi CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda takip etti: İmamoğlu'nun karargâhında yaşananlar

Seçmen saatlerce Saraçhane'de kutlamalar yaptı, İmamoğlu seçim sloganlarını halkla birlikte haykırdı

31 Mart 2024 17:32

Gözde Yel - M. Kaan Kurtuluş

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, resmî olmayan sonuçlara göre yüzde 51 oy oranı ile rakibi AKP'li Murat Kurum'a 11 puan farkla geçerek bir kez daha İBB Başkanı seçildi. İmamoğlu, İBB binasının bulunduğu Saraçhane'de kutlamalar için toplanan halka yaptığı konuşmada, "İstanbul ittifakı" vurgusu yaparken, "Partizanlık bitti, liyakat devri, adalet devri devam ediyor, bu anlayış kazanmaya devam edecek. İstanbul bu işi noktalamıştır. Herkes ne yapması gerektiğini artık çok iyi biliyor" dedi.   

Oyunu, İBB Başkanlığı'ndan önce belediye başkanı olduğu Beylikdüzü'nde kullanan İBB Başkanı İmamoğlu, 16:30 sularında seçim sonuçlarını takip etmek üzere Sarıyer'deki CHP İstanbul İl Başkanlığı'na geçti.

Seçim sonuçlarını CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, danışmanları Necati Özkan, Murat Ongun, yaklaşık 20 avukat ve il yönetimiyle birlikte buradan takip eden İmamoğlu, seçim sonuçlarının ardından kendisini saatlerce kutlamalar eşliğinde bekleyen halkla Saraçhane'de buluştu.

Saraçhane'de, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Halkın umudu İmamoğlu", "Tayyip istifa" sloganları atıldı. 

Seçimi CHP İstanbul İl Başkanlığı ve Saraçhane'den takip eden T24 ekibinin aktardığına göre gelişmeler şöyle: 

Saat 00:30 | İmamoğlu, Saraçhane'de toplanan kalabalığa hitap etti. Ailesi ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile seçim otobüsünden halka seslenen İmamoğlu, "Ceketi çıkar, kolları sıva" sloganlarının ardından 2019 İstanbul seçimlerinin sembolü haline gelen hareketini tekrarladı ve ceketini çıkardı. Coşkulu kalabalığın sloganları eşliğinde konuşmasını tamamlayan İmamoğlu, 2019 seçimlerindeki "Her şey çok güzel olacak" sloganı ile bu yılki "Tam yol ileri" sloganını halkla birlikte haykırdı. Konuşmasında birlik beraberlik vurgusu yapan İmamoğlu, "Biz, demokrasiye inancı tam Türk gençliğiyiz. Kolları sıvadım, bizi bu 5 yıllık yolculukta kimse geçemez" dedi. İstanbul'dan AKP'ye geçen ilçeleri tek tek saydı. 

Saat 00:28 | İmamoğlu, Saraçhane'ye geldi. 

Saat 23.50 |İmamoğlu'nun destekçileri, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediye Sarayı'nın önünde toplanmaya devam ediyor. İmamoğlu'nun resmî olmayan sonuçlara göre zafer ilan etmesinin ardından kalabalık meşaleler ve sloganlar eşliğinde seçim otobüsünün önünde toplanıyor. 

Saat 23:32 | İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda ikinci kez kamera karşısına geçti. "Bir milyonun üzerinde oyla sonuçlar belli olmuştur. Birinci durumdayız" dedi ve kutlamalar için Saraçhane'ye geçeceğini açıkladı. 

Saat 22.00 | İmamoğlu'nun seçimi takip ettiği odada kurmayların birbirlerini tebrik ederek sarıldıkları görüldü. 

Saat 21.45 | CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde halk, davul ve zurna eşliğinde kutlamalara başladı. 

Saat 21.15 | T24’e bilgi veren kaynaklara göre, Saraçhane’de kutlama hazırlıkları başladı. İmamoğlu’nun CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda bir kez daha açıklama yapması ve halkı Saraçhane'ye davet etmesi bekleniyor. 

T24’e konuşan CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndan bir yetkili, İmamoğlu’nun hâlâ il başkanlığında olduğunu ve sonuçlar kesinleşince Saraçhane’deki Belediye Sarayı’na geçeceğini belirtti. Yetkili, sonuçlarla ilgili olarak, “Her şey çok güzel oluyor” diye konuştu.

Saat 21.10 | CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde kutlama için yurttaşlar toplanmaya başladı. Ekrem İmamoğlu'nun "Her şey çok güzel olacak" sesi hoparlörden dışarıya veriliyor. Ayrıca yurttaşlar, İmamoğlu'nun seçim sonuçlarını izlediği odanın önünde “Halkın umudu İmamoğlu” sloganları atıyor.

Saat 20.50 | Ekrem İmamoğlu'nun seçim sonuçlarını takip ettiği odanın perdeleri açıldı. 

İmamoğlu'nun seçim sonuçlarını takip ettiği odanın perdeleri açıldı

Saat 20.40 | CHP İstanbul İl Başkanlığı binasından gökyüzüne 6 ok yansıtılıyor.

CHP İstanbul İl Başkanlığı'ndan gökyüzüne 6 ok yansıtılıyor

Saat 19.50 | Ekrem İmamoğlu, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile beraber kamera karşısına geçti ve gelen ilk verilerin ardından ilk açıklamasını yaptı. İmamoğlu, "Şu anda gördüğümüz fotoğraf bizi memnun etmekte" dedi. İmamoğlu büyükşehir belediye başkanlığı sonuçlarının yanı sıra ilçe belediye başkanlığı ve ilçe meclis üyeliği verilerinin de il başkanlığı tarafından takip edildiğini söyledi; "İyi bir veriye sahip olduğumuzu düşünüyorum" dedi. 

TIKLAYIN | İmamoğlu: Şu anda gördüğümüz fotoğraf bizi memnun etmekte

Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda ilk açıklamasını yaptı

Saat 19.30 | CHP İstanbul İl Başkanlığı'ndan, İstanbul'dan gelen ilk sonuçların pozitif yorumlandığına dair haberler geliyor. İmamoğlu'nun da iftardan 10 dakika sonra, yani 19.48'de açıklama yapması bekleniyor. 

Saat 19.10 | Ekrem İmamoğlu'nun sonuçları takip ettiği odadan alkış sesleri geliyor. Öte yandan İmamoğlu'nun danışmanı Necati Özkan'ın da X hesabından yaptığı paylaşım gündeme oturdu. Özkan, "Tsunami :)" paylaşımında bulundu. 

Saat 18.10 | CHP İstanbul ekibi, ıslak imzalı sonuçları toplayıp kendi sistemine girmeye başladı. Bilişimciler ve avukatlar, gelen verileri topluyor. Ancak CHP basın merkezine henüz veri akışı başlamadığı bildiriliyor. 

Yabancı basının ilgisi büyük

CHP İl Başkanlığı'nda basına ayrılan bölüm tamamıyla dolarken, yabancı medya kuruluşlarının da İstanbul'daki seçime büyük ilgisi olduğu görüldü. Özellikle Yunanistan'dan birçok medya kuruluşu seçim için İstanbul'a muhabir gönderdi. CHP İl Başkanlığı'nda seçimi takip eden kurumlar arasında Yunanistan kamu yayıncısı ERT, Britanya kamu yayıncısı BBC, Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından Financial Times ve İtalya'nın en yüksek tirajlı gazetelerinden Corriera della Sera da bulunuyor.