Gündem

T24 yazarları, Meral Akşener'in açıklamasını ve yaşananları değerlendirdi

04 Mart 2023 12:00

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, cumhurbaşkanı adaylığı konusunun görüşüldüğü Altılı Masa toplantısında beş liderin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olması konusunda görüş bildirdiğini, partisinin önerdiği aday belirleme yöntemlerinin reddedildiğini açıkladı. Akşener, Altılı Masa'nın millet iradesi kararlarını yansıtma kabiliyetini yitirdiğini savunarak, "Ne bir kumar masasında ne de bir noter masasında olmayacağız" ifadelerini kullanarak CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı aday olmaya davet etti. Her iki isim de Kılıçdaroğlu'na destek olacaklarını açıkladı.

Akşener'in çıkışını ve bundan sonra yaşanacakları kaleme alan T24 yazarlarının değerlendirmeleri şöyle:

Mehmet Y. Yılmaz

Muhalefet önemli stratejik hatalar yapmaz ise seçimi kaybedecekmiş gibi görünen Erdoğan ve Bahçeli'nin yanına Akşener'in isminin de yazılacağını görebiliriz.

Akşener'in açıklamasının ardından sıcağı sıcağına söyleyebileceklerim bunlar.

Bu pilav daha çok su kaldıracak, orası belli, tartışmaya, konuşmaya devam edeceğiz.

TIKLAYIN | Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Taşlar, kimin başına düşecek?


Hasan Cemal

"Bu yaptığın, 1950'den beri çok partili demokratik rejimde farklı çizgideki partilerin ilk kez bir 'demokrasi çatısı' altında buluşmalarına, bir 'demokrasi ittifakı' oluşturmalarına ihanettir. Bu yaptığın, yeni yeni filizlenmekte olan bir umuda indirdiğin ölümcül bir darbedir. Bu yaptığın demokrasi düşmanı, hukuk düşmanı, özgürlük düşmanı, insan hakları düşmanı laiklik düşmanı Erdoğan'a arka çıkmaktır, ona koltuk değneği olmaktır. Cumhuriyet ve Atatürk düşmanı Erdoğan'a el uzatmaktır."

TIKLAYIN | Hasan Cemal yazdı: Eyy Akşener! Bu yaptığın demokrasiye ihanettir, siyasi ahlaksızlıktır!


Oya Baydar

"Kötülükten iyilik doğar mı? Bazen, evet. Kılıçdaroğlu’nun ilk değerlendirmelerini dinleyince, baştan beri olması gereken buydu diye düşündüm. Sofrayı büyütmekten, yemeği çeşitlendirmekten, her rengi katmaktan, kimseyi itmemekten söz ediyordu. Emek ve Özgürlük İttifakı, ama asıl HDP, yani Kürt siyasal hareketiydi işaret ettiği.

Şimdi, Kılıçdaroğlu’nun sözünü ettiği geniş muhalefet ittifakını örmeye girişme zamanı: ülkeyi, ülkeyle birlikte köhnemiş zihniyeti değiştirmek için harekete geçme zamanı."

TIKLAYIN | Oya Baydar yazdı: Sıcağı sıcağına, bir kurbağa ve akrep hikâyesi


Murat Sabuncu

"Altılı Masa toplantısının ardından çoğunluk ‘Kılıçdaroğlu’nun adaylığının kesinleştiğini’ söylerken-yazarken T24’te hem tartışmayı hem ayrışmayı kaynaklarla konuşarak yazmıştık. Şimdi yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenim şu:

"Beşli olarak bir arada olmaya devam edilecek. Akşener’in engellediği Emek ve Özgürlük İttifakı’nın desteğini almak için de çaba sarf edilecek. Yol haritası hızlı şekilde kamuoyuna açıklanıp, memleketteki krizlerle mücadele yöntemleri anlatılacak. Kısa sürede seçim için çalışmalar başlayacak."

TIKLAYIN | Murat Sabuncu yazdı: İmamoğlu ile Yavaş Akşener’i döndürebilir mi, krizi 'devlet aklı' mı yarattı, Kılıçdaroğlu 'kazanmaması gereken' aday mı?


Murat Belge

"Merkezinde Meral Akşener'in yer aldığı karmaşa, bu gözlemcinin gözlemini 'doğruluyor' diyemeyeceğim, çünkü, evet, doğrulamasına doğruluyor ama onun içinde olmayan yeni ögeler de sunuyor. Çünkü, örneğin 'dayatma' diyor, bir 'oldu-bitti'den yakınıyor. Yahu, bir yılı aşkın bir zamandır Kılıçdaroğlu'nun 'aday' olabileceği konuşuluyor; siz de iki günde bir toplanıp aranızda konuşuyorsunuz; şimdi 'şaşılacak' bir olaydan söz etmenin alemi var mı?"

TIKLAYIN | Murat Belge yazdı: Bir sabah uyandığında...


Talat Kırış

"Endişem bu kızgınlığın başta Suriyeli sığınmacılar toplumun ‘ötekileştirdiği’ kesimlere yansıması…

Bazen doğruluğu bilinmeden atılan bir tweet, paylaşılan bir video zaten hedefteki bu insanlara nefreti artırıyor. Unutmayın onlar da bu yıkımın kurbanlarından… Unutmayın her biriyle ilgili yıkıntıdan insan kurtarmak için kimliğine-milliyetine bakmadan çalışan binlerce Suriyeli oldu.

Depremzedelerin kızgınlığı anlamak lazım. Ve bu acıların üstüne, doğruluğunu bilip bilmeden paylaşımlarla dezavantajlı grupları hedef haline getirmemek… Lütfen… "

TIKLAYIN | Talat Kırış yazdı: Muhalefetin muhtemel ortak adayını daha fazla yıpratmasak!


Yalçın Doğan

"Akşener'in birlikte olduğu muhalefet partilerine siyasal ihaneti en çok Tayyip Erdoğan'ı ve hemen yanı başında Devlet Bahçeli'yi mutlu etmiştir.

Hatırlayın, hem Erdoğan hem Bahçeli Akşener'e birkaç kez çağrıda bulunuyor: 'Bırak orayı, evine dön!..'

Akşener bu çağrıları her sefer, en sert biçimde geri çeviriyor. Yalanmış o geri çevirmeler!..

"Şimdi Erdoğan ile Bahçeli'nin yanına gidiyor" 

Şu anda siyaseten en mutlu olan kişi herhalde Erdoğan olsa gerek."

TIKLAYIN | Yalçın Doğan yazdı: Akşener'den yüzyılın çarkı: Türk siyasetinde eşi yok


Candan Yıldız

"Akşener’in Altılı Masa’yı terk etmesi, yeniden inşa mı, restorasyon mu stratejisine denk düşüyor. Akşener ve İyi Parti, Türkiye’nin temel fay hatlarındaki biriken enerjiyi toplumsal barışla çözme siyasetine arasına mesafeyi koymuş oldu. Kılıçdaroğlu ne diyordu; '5’li çeteden hesap soracağım, toplumu barıştıracağım...'"

TIKLAYIN | Candan Yıldız yazdı: Akşener’in masayı terk etmesi, taktiksel değil stratejik bir karar olduğunu gösteriyor