Gündem

T24'ün erişim engeli itirazına "Siz kim oluyorsunuz ulan" karşılığını veren Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin gündem oldu: Biz her türlü baskıya karşı gazetecilik yapmaya çalışan gazetecileriz, siz kimsiniz!

31 Ekim 2023 17:00

Microsoft’un Beşiktaş'ın geçici teknik direktörü Burak Yılmaz'ın eşine "şiddet uyguladığı" iddialarına verdiği yanıtı içeren 2016 tarihli haberi nedeniyle T24'ün bütün içeriklerine erişimi engellemesi tartışma yarattı. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin’in T24'ün erişim engeli itirazına verdiği "Siz kim oluyorsunuz ulan" yanıtı ise sosyal medyada gündem oldu.

Pek çok sosyal medya kullanıcısı Microsoft’a tepki gösterirken, gazeteci Şirin Payzın da, “Gazetecilerin birinci görevi haber vermek, haberde ismi geçenlere söz hakkı tanımaktır. Bizler her türlü baskı, sansür, tehdite karşı bu ülkede gazetecilik yapmaya çalışan bir avuç gazeteciyiz, haberciyiz! Siz kimsiniz?” diye yazdı.

Kılıçdaroğlu da tepki gösterdi: Akıl tutulması!

Söz konusu erişim engeline tepki gösterenlerden biri de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. CHP lideri, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Akşam, T24'e girmeye çalıştım. Türkiye'de herkesin saygı duyduğu bir internet sitesi. Bir türlü açılmıyor. Öğrendik, bir haber dolayısıyla bütün siteye erişim engeli uygulamışlar. Bir akıl tutulması. Bir kişi de hakaret ederek yaptığını savunuyor" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

T24'ün sunucu hizmeti aldığı Microsoft, Beşiktaş'ın geçici teknik direktörü Burak Yılmaz'ın, eşine "şiddet uyguladığı" iddialarına verdiği yanıtı içeren haberi nedeniyle dün akşam 22.00 sıralarında T24'ün bütün içeriklerine erişimi engelledi. Herhangi bir yargı kararı bulunmamasına rağmen Microsoft'un kestiği T24'ün yayınına 30 Ekim saat 22.00'den 31 Ekim 02.15'e kadar, 4 saat 15 dakika ulaşılamadı.

T24, kendisine dün akşam bildirimi yapılan Burak Yılmaz'a ilişkin haber nedeniyle bütün içeriklere erişim engeli getirilmesinin hukuka ve basın özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek engelin kaldırılması için girişimlerde bulundu. Ancak Microsoft Türkiye ve partnerleri erişim engelini kaldıramadı. Erişim engeli sorununun çözülememesi üzerine T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin'i aradı. Özbilgin'e ikinci arayışında ulaşabilen Akın, "bir içeriğe ilişkin başvuru nedeniyle bütün sitenin içeriğine erişimin engellendiğini, başvuruya ilişkin haberin onlarca mecrada halen yayında olduğunu, URL engeli kararları veren devlet organlarının da 14 yıldır yapmadığı sitenin tamamına erişim engeli uygulamasının derhal kaldırılması gerektiğini" söyledi.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, Akın'a, "Beni bu saatte niye rahatsız ediyorsunuz, siz kim oluyorsunuz ulan! Beni bir daha aramayın" karşılığını verdi. (T24 bu konuşmaya ilişkin kayıtları saklı tutmaktadır).

TIKLAYIN - Dünyada bir ilk: Microsoft, T24'ü erişime kapattı, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin'in T24'e yanıtı "Siz kim oluyorsunuz ulan" oldu!

Sosyal medyada gündem oldu, tepki yağdı

Özbilgin’in T24’e yanıtı sosyal medyada pek çok kişi tarafından eleştirildi. Tepki gösterenlerden biri de gazeteci Şirin Payzın oldu. Payzın, Özbilgin’in “Siz kim oluyorsunuz?” çıkışına X hesabından şöyle yanıt verdi:

“Gazetecilerin birinci görevi haber vermek, haberde ismi geçenlere söz hakkı tanımaktır. Bizler her türlü baskı, sansür, tehdite karşı bu ülkede gazetecilik yapmaya çalışan bir avuç gazeteciyiz, haberciyiz! Siz kimsiniz?”

Söz konusu erişim engeli sosyal medyada geniş yer buldu.  Microsoft Türkiye ofisine ve Genel Müdürü Levent Özbilgin’e gelen tepkilerden bazıları şöyle: