Dünya

SYRIZA'nın yeni genel başkanı olması beklenen Kasselakis, KKTC'ye "devletçik" dedi; Yunanistan muhalefeti karıştı

22 Eylül 2023 12:19

T24 Dış Haberler

Yunanistan'da ana muhalefet partisi SYRIZA'da genel başkanlık yarışını önde götüren Stefanos Kasselakis'in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) "devletçik" diye hitap etmesi tepki çekti. 

Perşembe günü Egaleo'da düzenlediği bir siyasi toplantıda ifadeleri kullanırken, bir gazetecinin tepkisinin ardından, "devletçik" yerine "sözde devlet" terimini kullandı. 

Pazar günü yapılacak genel başkanlık seçiminin ikinci turunun favorisi olarak görülen Kasselakis, "devletçik" ifadesini Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı "KKTC'yi tanıyın" çağrısına "sessiz kalması" nedeniyle tepki gösterirken kullandı. 

Kasselakis, "Sayın Miçotakis'in Erdoğan'ın Kıbrıs'taki devletçiklerinin tanınması için yaptığı çağrıya cevap vermemesi kabul edilemez" dedi.

Kasselakis'in genel başkanlık yarışındaki rakibi Effie Ahtsioglou, "Yapılan çık ciddi bir hata. Dış politikamızın en kritik konularından birinde cahil olduğunu gösteriyor. Bu bizi endişelendirmeli" diye konuştu.

Kasselakis, daha sonra sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda "yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle böyle bir hata yaptığını" savundu.

Kıbrıs'ta garantör devlet konumunda bulunan Yunanistan, KKTC'yi tanımıyor. Adada Kıbrıs Cumhuriyeti adında tek bir devlet olduğunu savunan Atina, adanın kuzeyinin işgal altında olduğunu iddia ediyor.