Gündem

SWAP nedir?

Finans dünyasında birçok işlemden biri olan SWAP terimi, vatandaşlar tarafından merak edildi. Değiş tokuş anlamına gelen finansal bir terim SWAP ilgili detaylı bilgiler araştırıldı. Peki, SWAP nedir?

28 Ağustos 2023 15:29

Finans dünyasındaki merak edilen kelimelerden bir tanesi de SWAP. Borsaya girenler SWAP işlemi ile ilgili detayları merak ediyor. SWAP nedir? SWAP anlaşması ne işe yarar? gibi sorular, arama motorlarında aratılıyor. Peki, SWAP nedir? İşte SWAP ile ilgili bilgiler:

SWAP Nedir?

Finans dünyasında birçok işlemden biri olan SWAP, değiş tokuş anlamına gelen finansal bir terimdir. Karşılıklı para birimlerinin değiştirilmesi olarak özetlenebilir. Swap işlemi, faiz ödemeleri ya da varlık değiş tokuşu için de kullanılır. Bu değiş tokuşu yapacak ülkelerin aralarında belli bir kontrat yapmasına ise swap anlaşması denilir.

SWAP; faiz oranlarına, hisse senet endekslerine, döviz kurlarına ve emta fiyatlarına bağlı olarak işlem görebilir. Çoğu opsiyon ve vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak swaplar, borsada işlem gören enstrümanlar değildir. Bunun yerine swaplar, tezgah üstü piyasalarda işlem gören sözleşmelerdir. Döviz swapı ve faiz swapı işlemler, piyasada karşılaşılan en yaygın swap türleridir.

SWAP işlemi ne işe yarar?

Aktif getiri oranlarını yükseltmek.

Kaynak kullanım maliyetlerini düşürmek.

Risk yönetimi.

Arbitraj ve alım-satımıdır.