Dünya

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Kraliçe Elizabeth'in ölümüne ilişkin taziyelerini sunmak için Londra'ya gidebilir

16 Eylül 2022 10:33

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ülkesinin Kraliçe Elizabeth’in ölümüne ilişkin taziyelerini sunmak için Londra’ya gideceği belirtildi. Öte yandan Selman’ın Kraliçe için düzenlenecek cenaze törenine katılıp katılmayacağı bilinmiyor.

The Guardian’da konuşan bir kaynak Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Britanya’nın başkenti Londra’ya giderek ülkesinin taziye mesajını ileteceğini söyledi. 

Ziyaret, Selman’ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018 yılında İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden sonra ilk Britanya ziyareti olacak.  Kaşıkçı cinayetinin arından Britanya, içinde Veliaht Prens’in yakınlarına yönelik seyahat yasakları gibi yaptırımlar uygulamıştı.

Kaşıkçı’nın dünya genelinde kınanan cinayetinin ardından ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, eski Britanya Başbakanı Boris Johnson gibi isimler genelde Suudi Arabistan’ı petrol üretimini artırmaya teşvik etmek gibi sebeplerle Veliaht Prens’le görüşmüştü. 

Britanya ya da Suudi Arabistan kaynakları, Veliaht Prens’in Londra ziyaretinin detayları konusunda bilgi vermedi. Öte yandan Selman’ın 19 Eylül’deki cenazeye katılımının güvenlik sorunlarına sebep olabileceğine ilişkin endişeler bulunuyor.