Gündem

Suriyelilere Kavalcık Karakolu’ndaki işkence, deport sırasındaki ölümle ortaya çıkmış

21 Mart 2023 09:48

Hatay Barosu İnsan Hakları Komisyonu, sınırdan geçerken Reyhanlı’daki hudut karakolunda darp edilip öldürüldüğü iddia edilen Suriyelilerle ilgili soruşturma hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, olayın Kavalcık Sınır Karakolu’nda yaşandığı ve olayın, sivillerden birinin deport (sınır dışı) edileceği sırada hayatını kaybetmesi sonucu savcılığa intikâl ettirildiği bildirildi.

Komisyon avukatlarının T24’e verdiği bilgiye göre, Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili, “kasten öldürme”, “netice sebebiyle ağırlaşmış yaralama” ve “yaralama” suçlarından soruşturma başlattı. Avukatlar, geri gönderilen dördü yaralı yedi sivilden birinin Suriye’de hayatını kaybettiğini, dört yaralının ise soruşturma kapsamında Türkiye’ye getirildiğini söyledi.

Gizlilik kararı getirilen soruşturmada, ifadeleri alınan Suriyeliler geri gönderilirken, iki teğmen ile bir üsteğmen rütbeli askeri personel tutuklandı. Olayla ilgili Hatay Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklamada ise sekiz sivilin yanı sıra Türkiye’den sınır dışına geçmek isteyen bir kişinin de aynı karakolda darp edildiği belirtilerek, şöyle denildi:

‘Kavalcık Karakolu’nda dokuz sivile işkence edildi’

Reyhanlı ilçesinde Kavalcık Sınır Karakolu’nda 11.03.2023 tarihinde gerçekleşen iki sivilin karakolda gördükleri şiddet sonucu vefat ettiği, dört sivilin basit tıbbi müdahale ile giderilebilir yaralandığı ve üç sivil ile ilgili müracaat olmadığı için işlem yapılmadığı olay ile ilgili komisyonumuz ön araştırmasını yapmıştır. Araştırmalarımıza göre, ülkemize yasa dışı yollardan geçiş yapmak isteyen Suriye uyruklu sekiz kişi ile ülkemizden çıkmak isteyen bir kişi Kavalcık Karakolu görevlileri tarafından yakalanarak göz altına alınmış, şahıslara işkence edilmiş, darp edilmişlerdir.

‘Cilvegözü’ndeki ölümle haberdar olundu’’

Deport edilmek üzere Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edildiklerinde bir sivilin işlemleri bekler iken vefat ettiği görülmüş, adli vaka olabileceği gözetilerek nöbetçi savcılığa bilgi verilmesi ile olay ortaya çıkmıştır. Savcılık tarafından deport edilen kişilere ulaşılmış ve ifadeye çağrılmışlardır. Beyan veren dört kişi, karakolda birkaç görevli tarafından işkenceye uğradıklarını, darp edildiklerini açıkça belirtmişlerdir. Alınan adli raporlarında basit tıbbı müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandıkları tespit edilmiş, beyanları alındıktan ve teşhis işleminden sonra yeniden ülkelerine dönmeleri sağlanmıştır.

Üç personel görevden uzaklaştırıldı

Müşteki mağdurlar, darp edilenlerden birinin Suriye ülkesinde vefat ettiği bilgisini paylaşmıştır. Soruşturma ile ilgili Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi’nin gizlilik kararı bulunduğundan ifadelere ve raporlara erişilmemiştir. Soruşturma kapsamında iki üsteğmen ve bir teğmenin tutuklu yargılandığı, üç personelin adli kontrol ile serbest bırakıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Yine bu personellerin görevden uzaklaştırıldığı haricen öğrenilmiştir. Gerek oluş şekli gerek ise sonuçları itibariyle çok vahim olan ve birçok insan hakkının ihlali barındıran bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı, kovuşturma aşamasında müdahil talebinde bulunulacağını belirtmek isteriz.”

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, ifadesi alınan görevli askerlerden biri, karakola götürülen Suriyelilerin araçta darp edildiğine dair sesleri bizzat duyduğunu söylemiş, ifade veren Suriyeliler ise darp edilerek mazot içirildiğini öne sürmüştü.