Dünya

Suriye'nin güneyinde protestolar ikinci haftasına girdi; Şam kontrolündeki bölgelerde "Esad istifa" sloganları başladı

29 Ağustos 2023 07:20

T24 Dış Haberler

Suriye'nin güneyindeki hükümet kontrolündeki bölgelerde protestolar ikinci ayına girerken, protestocuların önemli bir korku duvarını aşarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı istifaya çağırmaya başladığı görüldü. 

Pazartesi, Süveydâ kentinde protestocular bölge yollarını kapadı. Süveydâ, 2011'de iç savaşın çıkmasından bu yana Şam'ın kontrolünde kaldı ve ülkenin Durzi azınlığının büyük bölümüne ev sahipliği yapıyor. 

Suwayda24 organizasyonu tarafından paylaşılan videolarda, yüzlerce insanın şehir meydanında toplanarak Durzi bayrağı salladığı ve "Var ol Suriye, defol Esad" diye slogan attığı görüldü.

Paylaşılan başka bir videoda, pazar günü aktivistlerin iktidardaki Baas Partisi'nin Melh kasabasındaki başkanlığı mühürlediği görüntüsü yer aldı.

Protestoculardan biri, elektrik ve su ihtiyacı konusunda yapılan protestoları bastırdığı için parti kapısını mühürlediklerini bildirdi. Daha sonra protestocu, "Melh'ten sana sesleniyoruz Esad. Git diyoruz, seni istemiyoruz, devrileceksin" diye konuştu. 

İsmi paylaşılmayan protestocu daha sonra da, "İki seçeneğin var: Ya şerefinle git; yoksa kaderinde ölüm var" ifadesini kullandı.

Benzin fiyatları, ekonomik yozlaşma ve yanlış yönetime karşı başlayan eylemler, kısa süre içinde Esad'a istifa çağrılarının da yapıldığı hükümet karşıtı protestolara dönüştü. 

Suriye'nin güneyindeki protestolar istikrarlı olarak büyüdü. 

Durzi bölgelerindeki protestolara din insanlarının ve ilgili organizasyonların da destek vermesinin Esad yönetimi için büyük bir darbe olabileceği belirtildi. Esad, ülkenin azınlıklarını savunmakla övünüyordu.