Gündem
Deutsche Welle

Sümela Manastırı'nda ayin tartışması büyüyor

14 Ağustos 2023 12:38

Sümela Manastırı'nda 15 Ağustos'ta düzenlenmesi planlanan ayin, tartışmalara yol açtı. İyi Parti ve Zafer Partisi, ayinin iptalini talep etti.

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere köyü sınırları içinde yer alan tarihi Sümela Manastırı'nda Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü olarak kabul edilen 15 Ağustos'ta yapılması planlanan ayinin iptali amacıyla başlatılan kampanyaya İyi Parti'den destek geldi.

İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı uzun açıklamada, bu yıl 10. kez düzenlenecek ayine ilişkin, "15 Ağustos Trabzon'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih tarihidir..." ifadesine yer vererek, ayinin iptal edilmesini talep etti. Sadece Türkiye karşıtı kesimlerin bu tarihi bir "matem günü" olarak gördüğünü savunan Zorlu, "Bu önemli günde gerçekleşen bir anma etkinliğine dikkat çekmek ve yetkilileri uyarmak istiyoruz" dedi.  2010'a kadar ayine izin verilmezken, restorasyon nedeniyle kapalı olduğu tarihler hariç burada 15 Ağustos'ta ayin yapılmasına yeniden izin verilmeye başlandığını kaydeden Zorlu, önümüzdeki perşembe de yine ayin yapılmak üzere resmi izin verildiğini belirtti.

"Gelinen aşamada bunun basit bir ibadet faaliyeti olarak görülmemesi gerektiğine yönelik güçlü tespitler bulunmaktadır" diyen Zorlu, ayinin derhal iptal edilmesi gerektiğini, ayine izin verilecekse de sürecin yeniden planlanması gerektiğini savundu.

Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi de tepki göstermişti

İyi Parti'nin ayinin iptali konusunda yaptığı açık çağrıdan önce, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da sosyal medya hesabından benzer bir açıklama yapmıştı. Özdağ, "Sümela Manastırı'nda yapılacak ayin ile ilgili Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fikret Bayır'ın açıklamasıdır" başlıklı paylaşımında Sümela'daki ayinlerin AKP iktidarı döneminde resmileştiğini ifade etti.

Açıklamada, Meryem Ana Yortusu vesilesiyle düzenlenen 15 Ağustos tarihinin kendileri için başka bir önemi olduğuna vurgu yapıldı. Zafer Partisi'nin de İyi parti gibi Sümela'nın yer aldığı Trabzon'un fetih tarihi olduğuna işaret ettiği açıklamada, 15 Ağustos 1461'in yıl dönümüne denk gelen tarihin seçilmesinin, "kasıtlı ve manidar" olduğu ileri sürüldü.

Açıklamada, şöyle denildi:

"... Nitekim Pontus hayalleri kuranlar, Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs’ı sözde 'Pontus soykırım' günü olarak kabul etmekte ve Atatürk'ü 'soykırım' yapmakla suçlamaktadırlar. Bu yıl 19 Mayıs’ta Başbakan (Yunanistan) Miçotakis, 'Zulme uğrayan ve yok edilen Pontus Rumlarının Soykırım Gününü anıyoruz...Uluslararası tanınma mücadelesi devam ediyor. Anma Günü, Doğrulama Günü olana kadar devam edecektir' diyerek gerçek niyetlerini artık açıkça ilan etmektedir." ldı.

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin de Sümela Manastırı'nda ayin yapılmasına karşı çıkmış ve ayinin Lozan Barış Anlaşması'nı ihlal ettiğini öne sürmüştü.

Ayinin düzenlenmesi bekleniyor

Fener Rum Patriği Bartholomeos, temmuz sonunda Orthodox Times gazetesine yaptığı açıklamada, Hıristiyan inancında Meryem'in göğe yükseliş günü olarak kabul edilen 15 Ağustos'ta ayin yapmaları için kendilerine hâlâ yazılı iznin gönderilmediğini belirtmişti.

İHA'nın haberinde ise Ortodoks inancının en önemli merkezlerinden olan Sümela Manastırı'nda bu sene, "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos'ta 10. kez ayin düzenleneceğine ve ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yöneteceğine yer verildi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle