Dünya

Sudan'da hava saldırıları ateşkesi tehdit ediyor; ölümcül hastalıkların bulunduğu laboratuvarın ele geçirilmesi endişe yarattı

26 Nisan 2023 07:30

T24 Dış Haberler

Sudan'da hava saldırıları ve tekrar başlayan çatışmalar, üç günlük ateşkesi tehdit ederken, üst düzey bir yardım görevlisi, başkent Hartum'da ölümcül hastalıklar içeren bir laboratuvara silahlı şekilde el konulmasının potansiyel olarak, "çok büyük bir biyolojik tehlike" yarattığını söyledi. 

Birleşmiş Milletler'in açıkladığı son verilere göre, Sudan'da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ve Sudan ordusu arasındaki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 459'a ulaştı ve 4 binden fazla insan yaralandı.

72 saatlik ateşkes pazartesi gece yarısı yürürlüğe girerken ilk saatlerinde ülkede silah sesleri sustu. Ateşkesin amacı yaralıların tıbbi yardıma ulaşabilmesi ve insanların yabancı devletler tarafından tahliye edilmesiydi. 

11 gündür devam eden çatışmalarda daha önce üç kez ateşkes denendi ancak başarılı olmadı. 

Salı günü, ateşkese rağmen Omdurman şehrine hava saldırısı düzenlendi ve bombalardan en az biri bir sivilin evini vurdu. İlerleyen saatlerde hava savunma füzesinin de bir özel kliniğe isabet ettiği ve en az 10 kişinin yaralandığı bildirildi. Çatışmaların Hartum'un kuzeyinde tekrar yoğunlaşmaya başladığı aktarıldı.

Öte yandan çeşitli medya organları, Çad ordusunun savaşa HDK'dan taraf olarak katılmaya başladığını iddia etti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Sudan Temsilcisi Nima Saeed Abid, yerel teknisyenlerin ulusal kamu sağlığı laboratuvarına erişim sağlayamadığını belirtti. Merkezde kızamık, kolera ve çocuk felci örnekleri bulunuyor. 

Abid, "Savaşçılar tüm teknisyenleri laboratuvardan attı. Artık orası tamamen savaşan taraflardan birinin kontrolünde" dedi.

Laboratuvarın silahlı şekilde ele geçirilmesinin çok ciddi bir biyolojik risk oluşturduğunu ifade eden Abid, biyolojik materyali kontrol altında tutmak için hiçbir teknisyenin bulunmamasının endişe yarattığını vurguladı.