Gündem

Suça sürüklenen çocuk yüzde 20,5 arttı, CHP'li Akdoğan Meclis'i göreve çağırdı: Önlem almazsak bir nesli kaybederiz

08 Eylül 2023 17:40

TÜİK verilerine göre; suça sürüklenen çocuk sayısı geçen yıla oranla yüzde 20,5 artarak 601 bin 754’e yükseldi. Çocukların suça sürüklenmesindeki ana etmenlerden birinin artan yoksulluk olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Umut Akdoğan ise önlem alınması için Meclis araştırması istedi. İktidar ve muhalefetten tüm vekillere seslenen Akdoğan, "Çünkü çocuklarımızın suçtan uzak bir ortamda büyümeleri için gerekli tedbirleri almazsak, bir nesli kaybederiz" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, suça sürüklenen çocukların durumunu Meclis'e taşıdı. Güvenlik birimlerine getirilen çocuklarla ilgili bilgiler paylaşan Akdoğan, "Bu olaylarda çocukların 259 bin 106’sı mağdur olarak, 206 bin 853’ü suça sürüklenme sebebiyle, 100 bin 490’ı bilgisine başvurma amacıyla, 16 bin 499’u kayıp olması sebebiyle, 12 bin 684’ü kabahat işlediği iddiasıyla, 6 bin 122’si ise bu nedenlerin dışında kalan diğer nedenlerden dolayı güvenlik birimlerine geldi veya getirildi" dedi.

Bu bilgilere bakıldığında, çocukların büyük kısmımın mağdur ya da fail olarak güvenlik birimine getirildiğini söyleyen Akdoğan, "Diğer bir grup çocuğun da bilgisine başvurulması için güvenlik birimine getirildiğini görüyoruz. Yani ya olaylara şahit olmuşlar ya da bir bilgileri olduğu için getirilmişler. Sonuçta sebebi ne olursa olsun çocuklarımız aslında hiç bulunmamaları gereken bir ortama geçen yıla oranla yüzde 20,5 fazla gelmiş veya getirilmişler" diye bilgi verdi. 

Bu çocukların her türlü istismara ve şiddete karşı korunması, suça mağdur veya fail olarak karışmalarının en aza indirilmesi amacıyla alınacak tedbirlerin değerlendirilmesi için araştırma önergesi veren Akdoğan, önergenin gerekçesinde şunları ifade etti:

“Gerekli tedbirleri almazsak bir nesli kaybederiz”

1Ekonomik kriz ve giderek düşen alım gücünün çocuklarımız üzerindeki olumsuz etkilerinin göz ardı edilmemesi gerekir. Çocukların suça sürüklenmesindeki ana etmenlerden birinin artan yoksulluk ile önleme politikalarının yeterli şekilde sisteme entegre edilmemesi olduğunu uzmanlar söylüyor. Biz politika ve yasa yapıcılar bu uyarılara gözlerimizi, kulaklarımızı kapatamayız. Çünkü çocuklarımızın yeri ıslah evleri değil. Çocuklarımızın yeri güvenlik birimleri değil. Çocuklarımızın yeri okullarıdır. Çocuklarımıza güvenli bir gelecek okullarında kurulur.”

Akdoğan, Anayasa'nın “Ailenin korunması ve çocuk hakları” başlıklı 41.maddesinin son fıkrasında, devletin, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri almakla görevli olduğunun hüküm altına alındığını hatırlatarak iktidar vekillerine, “Uzman görüşlerini alarak ve objektif bir yöntemle konuyu detaylı inceleyerek yapılacak bir çalışma iktidarıyla, muhalefetiyle tüm vekillerin görevi. Çünkü çocuklarımızın suçtan uzak bir ortamda büyümeleri için gerekli tedbirleri almazsak, bir nesli kaybederiz” çağrısından bulundu.