Sağlık

Stresle başa çıkmak için bilimsel olarak kanıtlanmış beş yöntem

15 Mayıs 2023 12:06

Yaşadığımız beklenmedik olaylar ve zorluklar sonucu yaygın olarak yaşadığımız stres duygusu birçoğumuz için ciddi bir problemdir. Stres dönemleri hayatımızı duygusal ve fiziksel olarak oldukça etkiler.

Stresin duygusal sebepleri ve sonuçları kadar fiziksel etkileri de dikkate değer. Stresle başa çıkma yollarımızı ararken fiziksel yöntemlere başvurmanın bilimsel olarak kanıtlanmış olumlu etkileri var.

Longevity Technology dergisinde yayımlanan bir makale, stresle başa çıkmanın bilimsel olarak kanıtlanmış beş yolunu ortaya koydu.

Stres belirtileri

Çoğu insan stres belirtileri yaşamasına rağmen yaşadıkları durumun psikolojik bir vaka olduğunun farkında değil. Yaşanılan durumun teşhisinin koyulması, iyileşme sürecini hızlandırmak için kritik bir öneme sahip.

Stresin belirtileri, fiziksel ve duygusal belirtileri şu şekilde:

  • Akne ve inançsızlık
  • Baş ağrısı, kronik ağrı, vücut ağrıları, mide problemleri ve deri döküntüleri
  • Korku duygusu, korku, üzgünlük, endişe, hissizlik ve hayal kırıklığı
  • İştah, enerji, arzu ve libido gibi duygularda ani değişim
  • Uyuma güçlükleri ve kabus
  • Kronik sağlık problemlerinin kötüleşmesi
  • Depresyon gibi duygusal çöküşler

Stresle başa çıkmanın bilimsel olarak kanıtlanmış yolları

Stresi ortadan kaldırmak için fiziksel aktiviteler iyi bir yol olarak sayılır. Fakat stresli olduğunuz zamanlarda spor salonuna gitmek o kadar da kolay olmayabilir. Stresli zamanlarda yoğun egzersizler için gerekli olan motivasyon ve enerjiye sahip olmamak oldukça doğal karşılanır. Nerede olduğunuz fark etmeksizin yapabileceğiniz ve bilimsel olarak kanıtlanmış basit egzersizleri sizin için derledik.

1. Birkaç dakikalık yürüyüş

Yürüyüş yapmak, stresle başa çıkmak için en çok önerilen yöntem. Yürümenin ruh halini iyileştirmek, kaygıyı azaltmak ve yaratıcılığı artırmak gibi mental faydaları yaygın olarak kabul edilir.

2018'de yapılan bilimsel bir çalışma, 10 dakika olsa dahi tempolu yürümenin ruh halini iyileştirebileceğini gösteriyor. Bu çalışma, fiziksel olarak aktif olmayan bir veri grubu üzerinde yapılan deneyde, tek bir tempolu yürüyüşün dahi genç yetişkinlerin duygu durumunu yükseltebileceğini gösterdi.

2011'de yapılan bir başka çalışma da yürümenin, endorfin hormunu salgılayarak mutluluk verdiğini ortaya koydu. Bu çalışmaya göre tempolu olmayan bir yürüyüş dahi mutluluğu artırmaya yeterli bulundu.

2. On dakikalığına vücudunuzu esnetin

Basit açma-germe hareketleri yaparak kaslarınızı esnetmek hem fiziksel hem de mental olarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Genel olarak hareketsiz biriyseniz ve ağır aktivitelerden hoşlanmıyorsanız esneme hareketleri sizin için en uygun aktivite olabilir.

Basit esneme hareketleri ile gün içerisinde, uyanınca veya uyumadan önce kaslarınızı gevşetebilir ve kan dolaşımınızı hızlandırabilirsiniz. 10 dakikalığına kaslarınızı gevşetmek, duygularınızı da gevşeterek olumlu duygularınızı öne çıkarmakta oldukça etkili bir yol olarak görülüyor. Colorado Üniversitesinde yayımlanan bir çalışmada ufak egzersizlerin serotonin hormonu salgılamak için de etkili olduğunu gösterdi.

3. Uyku düzeninizi iyi planlayın

Yaşam sürenizin yaklaşık üçte birini geçirdiğiniz uyku süreci de rahatlamak ve duygularınızı gevşetmek için iyi bir fırsat olabilir. Güne dinlenmiş ve enerjik başlamanın yolu iyi bir uykudan geçer. Uykusuzluk birçok fiziksel ve ruhsal sağlık probleminin tetikleyicisi olabilir.

Doğru uyku vücudunuzu sakinleştirip eski haline getirebilir, konsantrasyonu iyileştirebilir ve ruh halinizi düzeltebilir. Öte yandan, uykusuzluk da gün içinde enerjinizi ve konsantrasyonunuzu düşürebilir.

4. Ufak yoga egzersizleri

Hiç yoga deneyiminiz olmasa dahi başlangıç hareketleri ile küçük bir giriş yapmak çok da zorlayıcı değil. Enerji kanallarınızı açacak ve sırt gibi büyük kas gruplarınızın gerginliğini azaltacak hareketler vücut gerginliğinizi azaltmak için etkili bir yöntem.

Omurganızı hafifçe döndürerek yapacağınız yoga pozları ayrıca sindirim sisteminizi düzenleyecek, sırt kaslarınızı gevşetecek, omuz ve göğüs bölgenizi harekete geçirecektir.

5. Saç derisi masajı

Baş ve saç derisi masajı, baş ağrısı ve stresle başa çıkmak için halk arasında da  yaygın olarak tercih edilen bir yöntem. Üç yıl önce yapılan bir çalışma, masajın stresi azaltmak üzerindeki etkilerinin bilimsel olarak da kanıtlıyor. Araştırmada, masajın getirdiği gevşemelerin psikolojik ve fizyolojik olarak iyileştirici olduğu kabul ediliyor.

Deneyler, rahatlamak için birkaç dakika ayırmanın kişinin stresi yönetmesine yardımcı olabileceğini doğruladı. Ayrıca, kafa derisine veya saça rahatlatıcı bir masaj yapmanın sinir sistemini harekete geçirdiği böylece stresin fiziksel ve mental etkilerini ortadan kaldırmakta yardımcı olduğu bulundu.