Ekonomi

Stratejist Şatıroğlu: Borsada kalıcı yükseliş için ya içerideki para KKM'den çıkmalı ya da dışarıdan para gelmeli

BIST 100 endeksi, 4500 puanın altında kalmayı sürdürüyor

25 Mayıs 2023 12:13

Stratejist Tunç Şatıroğlu, borsada kalıcı yükseliş için gerçekleşmesi gereken şartları sıraladı. 

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şatıroğlu, "Borsada kalıcı yükseliş olması için içerideki paranın kur korumalıdan çıkıp borsaya gelmesi veya dışarında taze para gelmesi gerekiyor.

Kur korumalıdan paranın çıkması için dolar çok artacak beklentisinin bitmesi gerekiyor veya kur korumalı uygulamasının bitmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Şatıroğlu, dışarıdan para gelmesi için piyasalara güven verilmesi, dolar kurunda artış beklentisinin kaybolması içinse dolar/TL'de önce sert bir yükseliş, ardından da yatay seyir gelmesi gerektiğini belirtti.

Bu yıl yüzde 20 oranında kaybettirdi

Şatıroğlu, yabancı yatırımcının enflasyona, Merkez Bankası rezervine ve cari açığa baktığını paylaşımında belirtti.

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, perşembe günü yüzde 0,50'lik yükselişle 4449 puan seviyesinden işlem görüyor. BIST 100, yatırımcısına bu hafta yüzde 4,92, son bir ayda yüzde 11,57, 2023'te ise 20 oranında kaybettirdi. 

Şatıroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Borsada kalıcı yükseliş olması için içerideki paranın kur korumalıdan çıkıp borsaya gelmesi veya dışarında taze para gelmesi gerekiyor.

Kur korumalıdan paranın çıkması için dolar çok artacak beklentisinin bitmesi gerekiyor veya kur korumalı uygulamasının bitmesi gerekiyor.

Dolar çok artacak beklentisinin bitmesi için doların çok artması sonra da sabit kalması veya ağır ağır artması gerekiyor.

KKM uygulamasının bitmesi bu yıl içinde beklenmiyor.

Dışarıdan taze para gelmesi için piyasalara güven vermek gerekiyor.