Gündem

Eski SSK Genel Müdürü Özcan: Kemal Bey'e haksızlık yapılıyor; siyaset kurumunun SSK’yı niçin bu hale getirdiğini sorgulamak lazım

22 Mayıs 2023 21:53

Eski Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Genel Müdürü ve AKP eski Milletvekili Zekai Özcan, iktidarın "Kılıçdaroğlu SSK’yı batırdı" söyleminin doğru olmadığını söylerken, "Siyaset kurumunun SSK’yı niçin bu hale getirdiğini sorgulamak lazım. Kemal beye haksızlık yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Eski SSK Genel Müdürü Özcan, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için dile getirilen "SSK'yı batırdı" ifadelerini Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na yorumladı. Özcan, "Siyaset kurumunun SSK’yı niçin bu hale getirdiğini sorgulamak lazım. Kemal beye haksızlık yapılıyor. Savaş Ay, bunları görmüş olsaydı bence o programı yapmazdı ve tersini sorardı: Siyaset tarafından bu kurum bu hale niye getirildi? Siyaseti sorgulamak gerekirdi. Genel müdür üzerinden politika uygulanması yanlış" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu ile SSK’da birlikte de görev yapan Zekai Özcan, şunları kaydetti:

"Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde Sağlık Bakanlığı’nın bin 244 hastanesi var, SSK’nın 130 hastanesi var. Vatandaş poliklinik hizmeti almak istiyor ama doktor sayısı yetersiz. Bir doktora 120 hasta düşüyor vatandaş muayenehane dahi olamıyor. İlaç yazılıyor, ilacı da hastanenin tek bir eczanesinden alabiliyor onun için de kuyruğa giriyor. Kurumun sıkıntısı, ne Kılıçdaroğlu ne de bir başka müdürün çözebileceği bir konu değil. 1980 sonrası sağlık ve poliklinik hizmetleri için yatırım yapılmamış. Acil hastaların ameliyatı için 8 ay sonraya gün veriliyordu.

"Niçin bu hale getirdiğini sorgulamak lazım"

Siyaset kurumunun SSK’yı niçin bu hale getirdiğini sorgulamak lazım. Kemal Bey'e haksızlık yapılıyor... Savaş Ay, Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürü olduğu 1998 yılında bunları görmüş olsaydı bence o programı yapmazdı ve tersini sorardı: Siyaset tarafından bu kurum bu hale niye getirildi? Siyaseti sorgulamak gerekirdi. Genel müdür üzerinden politika uygulanıyor. Bu iktidar ki, ben davet üzerine AK Parti’ye geldim ve sosyal güvenlikçi olduğum için sosyal güvenlik reformunu genel sağlık sigortası benim başkanlığımda oluştu ve reforma gittik. SSK’yı Kemal Kılıçdaroğlu batırdı diyen iktidar, EYT meselesiyle 1969’a döndü yani geriye gitti. Yarım asır geriye gitmiş olduk. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan 38-43 yaşındaki insanlara sırf seçimi kazanmak için emeklilik hakkı verdi.

"Hiçbir genel müdür istese de kurumu batıramaz"

Kılıçdaroğlu ile yaklaşık 5 sene beraber çalıştık kendisini iyi tanıyorum. Kılıçdaroğlu’nun iyi niyet içerisinde olduğunu, kişisel olarak çok dürüst olduğunu biliyorum. Bir genel müdür yönetiminden dolayı yanlışlığı eleştirilebilir fakat hiçbir genel müdür kaç sene geçerse geçsin istese de kurumu batıramaz. Öyle bir şey yok. Siyasi erkin çıkardığı kanunlarda bunu arayıp siyaseti sorgulamak lazım. Bu politikalarla seçimi kazanmak için neden bu kanunları çıkartıp gelecek kuşakların refahını çaldınız diye sormak lazım."