Dünya

Sri Lankalı Müslüman din adamı: Camilerde radikal İslamı savunan hatipler vardı, yetkilileri defalarca uyardık

"İnsanların beyni yıkandı"

24 Nisan 2019 12:32

T24 Dış haberler

Sri Lanka'daki Shaikh Usman Waliyullah camisinin yöneticisi Reyyaz Salley, camilerde radikal İslamı savunan hatipler olduğunu ve bu konuda hükümeti defalarca uyardığını ifade etti. Salley, hükümete verdiği listede 359 kişinin katledildiği saldırıları düzenleyen grubun lideri olduğuna inanılan Zahran Haşim'in de ismi olduğunu belirtti. 

CNN International'a konuşan Salley, bu radikal İslamcıların 2010 yılında "Sufi camilerine ve türbelerine saldırmaya başladığını" söyledi. 

Sri Lankalı din adamı, 2019'un Şubat ayında Haşim'in kaydettiği videoları "cihatçıları övdüğü gerekçesiyle" polis ve istihbarat yetkililerine gönderdiğini ifade etti. Salley, "İnsanların beyni yıkandı. Cihattan bahsediyordu. Bunların hepsi ülkemiz için çok tehlikeli mesajlar" dedi.

Salley, "Eğer yetkililer söylediklerimizi dinleseydi bütün bu olanlar engellenebilirdi" diye konuştu.

Sri Lanka hükümeti saldırıları radikal İslamcı Ulusal Thowheeth Cemaati'nin (NTJ) düzenlediğine inanıyor. Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD saldırıları üstlenmişti. Birçok basın organında iki örgütün arasında bağlantı olduğu belirtiliyor.

Sri Lanka'da pazar günü 8 ayrı noktaya bombalı saldırılar düzenlenmişti. Saldırılarda en az 395 kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi yaralandı. Sri Lanka polis sözcüsü saldırı ile ilgili olarak 58 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.