Medya

Sputnik'ten atılan gazeteciler: Sendika haktır, işimizi geri alacağız

"Sakın rahat uyumayın. Bu mücadele daha bitmedi, aksine yeni başlıyor"

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

08 Ağustos 2023 12:59

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle grev kararı asılması üzerine sendikalı 24 gazeteci işten çıkarıldı. TGS’nin çağrısıyla yapılan basın açıklamasında gazeteciler, “Sendika haktır, işimizi geri alacağız” dedi.

Evrensel'de yer alan habere göre, Süzer Plaza önünde bir araya gelen gazeteciler adına açıklama yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Sputnik’in İstanbul ve Ankara ofislerinde çalışan 24 üyelerinin işten atıldığını söyledi. 24 Temmuz’da grev kararı astıklarını hatırlatan Durmuş, “Sputnik işverenine Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını çiğnemeyin ve çalışanların sendika hakkına saygı gösterin demiştik. Bu çağrımıza rağmen aradan geçen 14 günde Sputnik işvereni yasaları çiğnemeye devam etti. Sendikal örgütlenmeyi dağıtmak ve toplu iş sözleşmesini imzalamamak için her türlü yolu denedi. Ankara Bürosu işveren temsilcisi, astığımız grev ilanını indirdi. Hem Ankara hem de İstanbul bürolarında üyelerimize istifa baskıları yapıldı” dedi. Durmuş baskıların işten atmaya vardığını söyledi.

Bakana çağrı

Sputnik yönetiminin Anayasa'nın 51, 52 ve 53. maddelerinin yanı sıra Türk Ceza Kanunu'nun 118. maddesini de çiğnediğini belirten Durmuş, “Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan’a ve cumhuriyet savcılarına çağrı yapıyorum; yasaların, anayasanın çiğnenmesine izin vermeyin” dedi.

"Sakın rahat uyumayın. Bu mücadele daha bitmedi, aksine yeni başlıyor"

Sputnik yönetimine seslenen Durmuş, “Sakın rahat uyumayın. Bu mücadele daha bitmedi, aksine yeni başlıyor. Sendika üyelerini işten atarak sorunları çözdüklerini sanan sizlere sesleniyoruz; 17 Ağustos’ta buraya grev pankartını asmaya geliyoruz! Yasa dışı şekilde işine son verdiğiniz üyelerimizi işe geri alana, toplu iş sözleşmesini imzalayana kadar bu mücadele devam edecek” diye konuştu.

"Siz ne özgürlükten ne demokrasiden ne insan haklarından ne de emeğe saygıdan bahsedebilirsiniz!"

Açıklamaya katılan Türk-İş Marmara Bölge Başkanı Adnan Uyar da, “Kanunları hiçe sayarak, sendikal yapıya karşı gelerek, sendikal çalışmayı hazmetmeyerek 24 arkadaşımızı kapının önüne koyuyorsunuz. Siz ne özgürlükten ne demokrasiden ne insan haklarından ne de emeğe saygıdan bahsedebilirsiniz” dedi.