Ekonomi

Sözcü yazarı Toker: Şehir hastaneleri bütçesi ikiye mi katlandı?

"Geçen yılki OVP'de Sağlık Bakanlığı bütçesinde  'sermaye giderleri' başlığı altında ayrılan tutar 27 milyar 840 milyon TL'ydi. Bu kalem, yeni yayımlanan OVP'de 60 milyar 405 milyon TL'ye yükselmiş"

12 Eylül 2022 08:55

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Orta Vadeli Program'da (OVP) Sağlık Bakanlığı'nın sermaye giderlerinde 2 kata yakın artış olduğuna işaret ederek "Şehir hastaneleri bütçesi ikiye mi katlandı?" diye sordu.

Toker, bakanlığın 13 şehir hastanesi için 4 müteahhide kira öderken, beş tanesinin de inşaat halinde olduğunu hatırlatarak "Geçen yılki OVP'de Sağlık Bakanlığı bütçesinde  'sermaye giderleri' başlığı altında ayrılan tutar 27 milyar 840 milyon TL'ydi.

Bu kalem, yeni yayımlanan OVP'de 60 milyar 405 milyon TL'ye yükselmiş. İki katın üzerinde bir artıştan söz ediyoruz.

Her OVP, üç yıllıktır ya; asıl çarpıcı bir veri, geçen yıl açıklanan 3 yıllık OVP'de 2023 için tahmin edilen sermaye giderinin 31.3 milyar TL olması…

Daha açık bir anlatımla: Devletin ekonomiyle ilgili birimleri, uzmanları Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılında hastane inşaat vb harcamaları kalemini 31.3 milyar TL diye tahmin ediyor. Bir yıl sonra bu tahmini 60.4 milyar TL'ye yükseltiyor. Bu büyük sapmanın içinde neler yoktur ki? Başta enflasyon ve kur artışı var tabii. Ama bundan daha net olan OVP'lerdeki tahmin ve verilerin inandırıcılık sorunu olduğu." diye yazdı.

Yazının tamamı için tıklayın