Gündem

Sözcü yazarı Erkin: Erdoğan’ın liberalleri, 'bayrağı' devraldı; Ali Babacan’ın planı ne?

07 Ocak 2023 09:23

Sözcü yazarı Aytunç Erkin, “Erdoğan’ın liberalleri, ‘bayrağı’ devraldı” başlıklı bugünkü yazısında, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın anayasanın 66. maddesinin değiştirilmesine yönelik teklifini değerlendirdi.

AKP’nin imzaladığı, 1 Aralık 2004'te Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu'nun, “Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu'' başlıklı raporunda, “Türkiyelilik” kavramının öne çıkarıldığı, “Üst kimlik olarak Türkiyelilik kavramının ülke bütünlüğü üzerinde uygulanabilir tek bir hukuk sisteminin mevcudiyetini zedelemesi bir yana, farklılıkları birleştirici yönü ağır basmaktadır” satırları hatırlatan Erkin, bu tartışmaların temelinde de anayasanın 66. maddesi olduğunu ifade etti.

“Zaten AKP'nin kurucu kadrosu da, ‘Türkiyeliliği’ savunuyordu” diyen Erkin, “Bugün DEVA lideri Ali Babacan'ın ve partinin Kurumsal İletişim ve Tanıtım Başkanı Sanem Oktar'ın anayasanın 66. maddesinde değişiklik önerisi yeni bir çizgi değil. 2002'den bu yana devam eden Erdoğan iktidarının başaramadığı ve bugün gündemde olmayan ‘Türk kelimesi bölüyor’ yaklaşımı ideolojik bir program. Ve bugün o çizgiyi AKP dışında kalan liberal çizgi temsil ediyor” diye yazdı.

Erkin, “Şimdi siz, 'başlangıcı' ve ilk dört maddeyi değiştirmeden 66. maddeyi nasıl değiştireceksiniz? Babacan, neden böyle bir açıklama yapma ihtiyacı hisseti? Acaba HDP kapatılırsa listelerini açmak için mi? Ya da masanın, 'çoklu adaya' dönme ihtimaline karşı farklı bir birliktelik süreci mi planlanıyor” sorularını gündeme getirdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Anayasa’nın ilk 4 ve 66. maddesi

Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.

Madde 4 – Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Madde 66 – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür. (Mülga ikinci cümle: 3/10/2001-4709/23 md.) Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.

Babacan ne demişti?

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Habertürk’te Fatih Altaylı’nın konuğu olduğu programda, “66. maddeyi değiştirelim, diyoruz. ‘Şunu çıkartmışsınız, bunu çıkartmışsınız’ diyorlar. Kimseyi çıkartmıyoruz. Vatandaşlık tanımının içerisine 85 milyon vatandaşımızın hepsini koyduk. Şu anda o maddeyi vatandaşlarımızın en az yüzde 25’i, yüzde 30’u ‘Ben gerçekten vatandaş mıyım?’ diye okuyor. Öyle bir değişiklik yapalım ki 85 milyonun hepsini kucaklayan madde haline gelsin. Bunda bir şey yok” ifadelerini kullanmıştı.