Dünya

Sovyetleri bitiren imzalardan birini atan Burbulis, 76 yaşında hayatını kaybetti

Burbulis, Yeltsin ile birlikte Belovezha Anlaşmaları'nı hazırlamış; ardından altına imzasını atmıştı

20 Haziran 2022 08:40

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasını sağlayan önemli imzalardan birini atan, Boris Yelsin'in sağ kolu olarak bilinen Gennadi Burbulis, 76 yaşında hayatını kaybetti. 

Burbulis'in sözcüsü Andrey Markov, siyasetçinin Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 'beklenmedik' şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. 

Rus haber ajansı Interfax'a açıklamada bulunan Markov, "Hasta değildi. İyiydi ve 'Küresel düzene tehdit' sorusunu tartışan IX Küresel Bakü Forumu'nda yer almıştı" dedi.

Burbulis'in ölüm nedeni ile ilgili bilgi paylaşılmadı.

Burbukis, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin birinci Başbakan Yardımcısı olarak görev yaparken Boris Yeltsin'le birlikte SSCB'yi dağıtan Belovezha Anlaşmaları'nı hazırlamış ve imzacısı olmuştu. Rusya Federasyonu kurulduktan sonra Yeltsin ülkenin ilk devlet başkanı, Burburlis ise içişleri bakanı olmuştu. 

Belovezha Anlaşmaları'nda imzası olan eski Ukrayna devlet başkanı Leonid Kravçuk ve eski Belarus meclis başkanı Stanislav Şuşkeviç, bu mayıs ayında hayatlarını kaybetmişti. Yelsin ise 2007 yılında 76 yaşında hayatını kaybetti.